Gå til innhold

TomYumNoodle

TomYumNoodle

Ble med 15 des. 2016
Frakoblet Sist aktiv feb. 27 2018 15:57
-----

#711849 Et år siden kuppet - hva er oppnådd?

Skrevet av TomYumNoodle19 oktober 2017 - 09:36

Det er bemerkelsesverdig å avskrive dette som «norske tanker». 90 % av linkene jeg legger ut her er skrevet av thaier. Thaier som ønsker endringer. Thaier som ønsker det demokratiet de var på en kronglete vei mot. Det er i thaiavisene kritikken mot egne myndigheter kommer fra. Det er altså thaier som frykter for sitt eget land og derfor ønsker endringer. 

Jeg er ganske sikker på at ingen av de tungt akademiske miljøene i Thailand som diskuterer dette (og noen ganger blir tiltalt for å diskutere dette), har kommer på ord som «demokrati», «ytringsfrihet» og «menneskerettigheter», fordi de har lest på Asiaforum, Thai Visa, grupper på FB eller andre steder hvor utlendinger diskuterer Thailand.

Dersom man leser om det politiske klimaet i Thailand, både skrevet av thaier i Thailand og thaier som sitter utenfor Thailand og skriver noe friere enn sine landsmenn i Thailand, vil man raskt finne ut at det er thaier som ønsker endringer.

 Det er således veldig rart å se at dette gjøres til en greie om «selvgode tullinger som sitter utenfor og forsøker å prakke norske verdier på et land som ikke vil».Ikke bare er det kunnskapsløst og nedlatende mot forumbrukere som setter seg ned og leser både bøker, tidsskrifter og dagsaktuelle nyhetssaker før de uttaler seg. Det er spesielt nedlatende mot 70 millioner mennesker i et sterkt pluralistisk samfunn, da de både direkte og indirekte avskrives som en uvitende, men smilende, forsamling, som alle går i kor. «Vi må la thaiene bestemme selv», sier de, men ser fullstendig bort fra de svært tydelige stemmene i Thailand som fullstendig dominerer avisene, selv i et sterkt sensurert land, mens de later som om de ikke ser dem, og heller skylder på «utledninger som tror de vet alt».


#711725 Et år siden kuppet - hva er oppnådd?

Skrevet av TomYumNoodle16 oktober 2017 - 18:11

Det er et par ting jeg ikke forstår.

Først: hvordan kan dere legge skylda på politikerne uten å ta høyde for hvem som fremprovoserte kuppet, den virkelige årsaken til at regjeringene de siste 15 årene har blitt fjernet, og hvorfor?

Second: hvordan kan juntaen roses for å ha skapt ro i landet når dere vet hvem som fremprovoserte kuppet, og hvorfor?

Til slutt: hvordan kan dere rose juntaen for at det er rolig når dere er kjent med metodene som er brukt, og konsekvensene ved ikke å adlyde? Er ikke det litt som å si: Ja, han er brutal mot motstandere, men Rocket Man har i hvert fall sørget for ro i gatene.

Puh. Det forumet her er køddent fra telefon. Skal bli ålreit med ny plattform! :)


#711707 Et år siden kuppet - hva er oppnådd?

Skrevet av TomYumNoodle16 oktober 2017 - 10:50

Tyvhans:

Hvis du leser aviser: Hvordan kan du da hevde at det kun er på dette forumet folk er negative?

 

Jeg får daglige oppdateringer fra Thailand (blant annet fra Bangkok Post, The Nation og Khao Sod English) i nyhetsstreamen, og skulle jeg lagt ut alt som er kritisk, ville jeg endt opp med å spamme ned denne tråden med 10 innlegg hver dag.

 

Men du som leser aviser i Thailand ser altså ikke dette?

 

Du fortsetter å bable om Yinluck, mer enn tre år etter kuppet. Du kritiserer henne for det samme som de du ved flere anledninger har hyllet gjør. Du trekker fram Yinluck og flommen, tre år etter at helten din tok makten, og jevnlig de siste årene har blitt stilt ansvarlig for nettopp flomproblematikken som i dette øyeblikk diskuteres i Bangkok. Selv i dag kritiseres altså nåværende myndigheter for ikke å ta dette alvorlig, da Bangkok forrigedagen fløt over igjen, nå også så høyt oppe at det rammet boligfelt for velstående.

 

Men dette får du altså ikke med deg? I stedet sitter du og babler om Yinluck?

Og angående korrupsjon: Thailand har altså sunket på korrupsjonsindeksten hvert eneste år siden kuppet. 

Men dette har du heller ikke fått med deg?
 

Det er ikke noe poeng å diskutere dette, men i stedet for å skyte budbringerne hadde det kanskje vært en fordel dersom du kommenterte det som står i linkene som legges ut. De jeg legger ut er stort sett alltid skrevet av mennesker som er født og oppvokst i landet du bor i, politiske analytikere, journalister, akademikere med kjennskap til- og interesse for sitt land. Samtlige av dem bor i Thailand. Jeg legger aldri ut linker fra mennesker i eksil eller utenlandske analytikere som skriver langt friere enn hva du ser i thaipressen, selv om det er da det blir interessant, da landet du bor i tross alt er sterkt sensurert.

 

Du banner, skjeller, skremmer. I begravelsestråden ber du til og med fastboende med et annet ståsted enn ditt om å forlate landet og reise tilbake til steinrøysa i skam.

 

Synes du dette er en grei debattform? Du som kritiserer Facebook-gruppene for alle sine aggressive tullinger? Hvordan skiller du deg fra disse? 

 

Oppførselkarakteren din står til det som i gamledager het LG, samtidig som du er den første til å kritisere andre dersom de er ufine. 

 

Men nå dukker det snart opp et nytt forum. Håper det kan være mulig å starte fra skrætsj, og at alle vi som noen ganger går i debatt med hverandre, kan diskutere som de voksne menneskene de fleste av oss er, og forholde oss til sak.
#711696 Et år siden kuppet - hva er oppnådd?

Skrevet av TomYumNoodle16 oktober 2017 - 07:23

De thaiene jeg kjenner er ikke opptatt med begravelsen. De er opptatt av nøyaktig det samme som de har vært opptatt av så lenge de har vært voksne: Skaffe penger til seg selv, sine familier og sine barns skolegang.

Tyvhans: Hvis du åpner de engelskspråkelige thaiavisene i landet du bor i, har de utvist stadig økende misnøye i flere år. Betydelig mer misnøye enn du finner i dette forumet. Og da har jeg ikke engang nevnt utenlandske observatører og korrespondenter, der du knapt finner noen som ikke er direkte bekymret. De eneste gangene det er noe positivt å spore er når det står om det økende antallet asiatiske turister, da turistindustrien er en av veldig få næringer som ikke har stagnert. Samtidig kritiseres generalen for å svi av landets penger på ubåter, mens Donald Trump i sentrale thaiaviser gratuleres for endelig å ha lyktes med noe ingen så for seg: Å selge kull til et asiatisk land.

Forrigedagen tok til og med Bangkok Post sjansen på å latterliggjøre myndighetenes bruk av artikkel 112, noe som er ganske uvanlig i Thailand, med henvisning til elefantsaken jeg linket til over.

https://www.bangkokp...ant-in-the-room

Den lykkelige og trygge journalisten avslutter kronikken om det spesielt sensitive temaet slik: Fear we may feel, but more than that, embarrassment. And it's unlikely to be the last time.

Men det er klart mange fastboende utlendinger er fornøyde. De lever godt på sine utenlandske pensjoner, trygder og lønninger, alkoholen er rimelig, ungpikene i Walking street og Bangla road er både lykkelige og kåte, og så lenge politikk er ulovlig slipper de brysomme lokale som kødder til deres pensjonstilværelser med å støye i gatene, med ønsker om en bedre framtid for seg selv og sine barn i landet de i motsetning til oss er født i.


#711683 Et år siden kuppet - hva er oppnådd?

Skrevet av TomYumNoodle15 oktober 2017 - 14:47

84 år gammel tidligere Nobelpris-nominert stiller spørsmål ved et nesten 400 år gammelt elefantslag. 

 

På norsk:

 

https://www.abcnyhet...torisk-hendelse

 

Mer utdypende på engelsk:

 

https://www.lionsroa...history-lesson/

 

Det er altså sannhetsgehalten i historien som blir betvilt av den 84 år gamle menneskerettighetsaktivisten. Men til nyhetsbyrået AP uttaler Sulak Sivaraksa at han ikke skjønner hvorfor saken kommer opp nå, tre år etter at han kom med sine uttalelser.

 

– Kanskje de ikke liker meg fordi jeg aldri tier stille. Jeg forteller sannheten. Jeg tror på kvekernes holdning om å si sannheten til makta. Jeg ser på det som min plikt.

 
#711680 kong bhumibol begravelse

Skrevet av TomYumNoodle15 oktober 2017 - 12:16

Kødder du? :smile:


Haha. Det er Harald. Av en eller annen grunn glemte jeg ham i regnestykket, og anslå at sønnen ikke ble født før på syttitallet. :)

Jeg er rett nok ikke rare monarkisten, men såpass burde jeg klart å resonnere meg fram til. :)


#711677 kong bhumibol begravelse

Skrevet av TomYumNoodle15 oktober 2017 - 10:50

Med politiet som tilskuere fikk jeg en taxisjåfør til å grine utenfor Thammasat universitet, på vei tilbake fra det området jeg antar begravelsen finner sted. 

Det var i hvert fall et enormt oppbud av politi og militære da jeg gikk rundt og fotograferte der i sommer, da en av disse normalt litt masete taxisjåførene kom bort til meg, rett ved siden av universitetsveggen med alle bildene av kongen. Men i stedet for å prakke på meg taxi, sånn de vanligvis gjør, begynte han å forklare hva som hadde skjedd. Jeg så nok veldig fersk ut der jeg virra rundt med kameraet. Han fortalte i hvert fall om årsaken til det voldsomme politioppbudet, dødsfallet, hvor høyt verdsatt den avdøde var i Thailand, osv. Da jeg sa jeg kom fra Norge, visste han at også vi har en konge, og det endte med at jeg søkte opp bildet jeg husket at jeg hadde sett av Kong Olav sammen med Kong Bhumibol, den gang de begge var unge og kjekke. Det var bildet av Kong Olav, Prinsesse Astrid, Kong Bhumibol og hans vakre kone, pluss en fyr jeg ikke vet hvem er. Da han så bildet begynte han i hvert fall å hikste. En politimann, rett ved siden av så hikstinga, og begynte å snakke til ham på thai, og også han og et par av hans kolleger ville derfor se bildet. De smilte og var veldig hyggelige, heldigvis, mens jeg forsøkte å skjule at jeg alltid er litt engstelig blant uniformerte menn i Thailand, og det å surre det til med å søke opp bilder av thailandske kongelige blant uniformerte menn i det området av Bangkok hvor det også i sommer var veldig sort, er vel muligens blant de tingene som står på Don't-lista over hva man skal gjøre i Thailand.  :)
#711640 kong bhumibol begravelse

Skrevet av TomYumNoodle14 oktober 2017 - 17:18

Hvitt er del av den offisielle sørgebekledningen. Sort eller hvitt. Hvis ikke dette er mulig oppfordres det til å bruke sørgebånd. Men fargevalgene er oppfordringer. Ikke tvang.


Det utlendinger oppfordres til (det ligger guide fra TAT på diverse nettsteder), er å kle seg anstendig. F.eks. bør ikke kvinner gå utfordrende kledt, singlet og badebukse hører ikke hjemme andre steder enn på stranda, osv. Gledesutbruddene anmodes om å dempes offentlig, og det anbefales ikke å rave rundt i gatene i partymodus. Altså respekt for sørgende thaier, eller det vi i Norge kaller folkeskikk, slik de fleste sannsynligvis har anstendighet nok til å utvise uansett.

 
#709965 These ar det most ignorant

Skrevet av TomYumNoodle11 september 2017 - 12:56

Hvis noen er overrasket over at Thailand kommer dårlig ut på en sånn liste, kan de i hvert fall ikke vite mye om landets skolevesen, landets nasjonalisme og indoktrinering med blant annet blind tro på buddhismen og monarkiet. Dette til tross for at de ikke engang har lov til å vite særlig mye om sistnevnte.

At vi nordmenn kommer godt ut skyldes i hvert ikke folk som avskriver alle undersøkelser de ikke tror stemmer med "nok en undersøkelse vi kan ta med en klype salt", da dette vel strengt tatt er nære selve definisjonen på ignoranse. :)


#709858 advarsel mot bruk

Skrevet av TomYumNoodle10 september 2017 - 10:53

Ja jeg skjønner ikke helt hvordan man tenker når man kjøper slikt og putter det i seg. Da er man rimelig naiv etter min mening.

 

Veldig trist at det får dødelig utgang, men håper som sagt at det lokale politiet får nøstet opp i dette. Fillippinene er vel ikke akkurat tjent med at kåte utlendinger dauer av falske medikamenter. Er vel omtrent på linje med narkosalg dette, så da spørs det hvordan det går med akkurat den MC-gjengen.

 

Vet ikke hvordan de gjør det på Fillipinene, men i Thailand selges sånt synlig i gatene. I Sukhumvit står selgerne side om side med politi-botsene og markedsfører Viagra, Valium (som det til og med er strenge regler mot i Thailand), osv. Hva apotekene angår vet jeg ikke, men jeg ville selv ikke gått i apoteker som ikke er tilknyttet en av de store kjedene, f.eks. Boots.

 

Men nå kjøper jeg uansett aldri legemidler uten at det er foreskrevet av en lege, og jeg vet ikke om man kan gå inn på f.eks. Boots og få antibiotika og den slags over disk. Jeg prøvde å få noen sovepiller på flyplassen for et par år siden, men det fikk jeg ikke, så jeg antar de seriøse kjedene er strengere enn de man ofte finner i gatene. I disse virker det som om man får tak i alt. Mange selger sikkert godkjente produkter, men hvordan kan man egentlig vite sånt sikkert? 
#709638 Valgkamp på Filippinene

Skrevet av TomYumNoodle08 september 2017 - 07:08

Sønnen og svigersønnen til President Duterte er anklaget for narkotikasmugling, og også for å være medlem av en kinesisk Triade.
Om dette stemmer så vil presidenten fratre sin stilling sier han.
http://www.vg.no/nyh...ing/a/24136321/

Hvis rett skal være rett burde han vel også skyte sønnen. Eller kakerlakken, som han gjerne kaller disse umenneskene som i følge massemorderen ikke er mennesker i det hele tatt, men dyr.

For øvrig er det vel en smule forskjellsbehandling ute og går dersom familiens skyld i dette tilfellet må bevises. Sånne bagateller som bevisbyrde har ikke vært nødvendig når andres familemedlemmer har blitt henrettet på mistanke.


#709570 Mat & kosttilskudd

Skrevet av TomYumNoodle07 september 2017 - 14:39

Tror svaret ligger i første avsnitt. Fulgte vi alle det ville alt vært meget bedre, som en sa.

 

Siden du nevner vekt og helse vil jeg nevne at kolesterol og blodtrykk kan komme i ulage selv om vekta er normal.

:smile:

 

Ja, det er lettere sagt enn gjort for mange, men jeg var tidligere så fanatisk på sånne ting, at det fortsatt sitter litt i, selv om det begynner å bli en del år siden. 

 

Kolesterolnivået er jeg usikker på om jeg noen gang har sjekket (med mindre det er noe standardgreier?). Er egentlig veldig lite hos legen, men blodtrykket sjekkes nesten hver gang jeg er innom (sånn ca. hvert femte år). Men de sjekker det ofte i Thailand, all den tid jeg har en tendens til å ende opp på klinikken med matforgiftning sånn rundt regna hver tredje tur. :)


  • XYZ liker dette


#709568 Mat & kosttilskudd

Skrevet av TomYumNoodle07 september 2017 - 14:05

 

 

Altså: Kanskje kan du justere litt på ferie maten og ølen og likevel ha en bra ferie? Uten at du må.

 

Det var bare det jeg ville si. :smile:

 

Jeg tror trikset er moderasjon, og gjennom et balansert kosthold, aktivitet og trening, ikke tillate seg å havne i en situasjon der legen sier at jeg må justere livsstilen grunnet blodtrykk eller høye kolesterolverdier, eller jeg pga helsa trenger å begrense antall øl i Thailand.

 

Selv i elendige treningsperioder trener jeg litt, kostholdet er stort sett alltid sunt året rundt, alkoholinntaket er moderat i det daglige, og jeg går og sykler fra A til B, så jeg er ganske trygg på at jeg er ganske trygg.

 

Jeg trenger således ikke legge om særlig mye, og skulle jeg ta feil og jeg begynner å ese ut på en sånn måte at det begynner å nærme seg overvekt, f.eks. fordi jeg blir eldre og må tilpasse meg naturlige endringer, er jo det noe jeg vil merke, for ingen går opp f.eks. 10 kilo over natta, og jeg vil tilpasse meg før det blir et problem. 

 

Det er vel litt som floskelen om at det ikke dreier seg om hva du spiser mellom jul og nyttår, men hva du spiser mellom nyttår og jul, og jeg lever stort sett sunt mellom nyttår og jul, eller utenom ferier, og tror således jeg befinner meg et godt stykke unna livsstilsrelaterte sykdommer. :)

Skal sies at jeg ikke lever fryktelig usunt på ferier heller. Litt for mange øl i forhold til hva Folkehelseinstituttet mener er er forsvarlig, litt for mye god mat, men jeg går mye, svømmer en del, unngår kaffedrikker som tilsettes melk som pesten, legger inn en og annen treningsøkt, og går ofte en time gjennom Bangkok i stedet for å jukse med Skytrain. :)


  • XYZ liker dette


#709278 Thai damene skall kurses

Skrevet av TomYumNoodle03 september 2017 - 07:19

Når en farang finner seg en Thai dame , så er det ikke alltid feilen ligger hos ferangen , dei har feiler

Thai damerne også . Her er en historie fra Sverige , som er ca . en måned gammel . Jeg har bodd i

Sverige i nesten 15 år i en by på ca. 14 tusen inbyggare , så nesten alle kjenner verandre . Og rundt 

Byen er det nesten 50 Thai damer som er gift med Svensker . Hvert år på sommeren kommer det

Thai damer frå Isaan til Sverige for att plokka blåber , Tyteber . og sopp som det er mye av i Sverige

Og som dei tjenar gode pengar på og selger på torget i byen her . Når alt er betalt som mat og reisa

kan dei ha ca. 60 tusen Svenska kroner netto . Men i sommer blei det ingen intekt , det var for kaldt .

Men det stora med turen for Isaan damerna er att finna seg en Svenske , alder og utsjåande spiller

ingen rolle , bare han har mye pengar .Det er ei Thai mor på ca. 55 år og som har bodd her i Sverige

i over 15 år og har hvert år mange familie medlemmer som kommer til Sverige for plokka blåber og 

finna en mann . I sommar hadde ho den eina dattra til Sverige , Som dei fann en rik bonde  , og har hvert onkar heile sitt liv .Ho flytta heim til han , og han prøvde å få henne med på lettare arbeid på gården , men de ville ho ikke . Han har en storgård der han har 3 andre damer som er ansatt .

Den nye Thai dama som flytta inn til bonden ligg i senga til kl. 12 om dagen , og klærne hennes

ligg over halve gulvet og ho rydda ikke i huset , og hennes klær er det bonden som må vaska .

Og når ho hadde spist nuddelsuppa si til frokost kl.12.00 måtte bonden kjøra ho til byen for ho skulle

treffa veninna , og det er nærmare 20 km til byen . Og der var ho til kl. 17 -18.00 og kom hjem med

Taxi enda det gjekk buss ca hver halv time . Og ho hadde eit stort pengeforbruk , og fikk raseriutbrud

når han spørte hva ho brukte pengane til . Så etter ein måned hadde bonden fått nokk , han fikk 

søstra og en veninna av henne til å hjelpa han med å hiva henne ut , som blei eitt svert spetakkel

Og moren til Thai dama trua bonden med att vist han ikke betalte han ett større pengebeløp så skulle dei polis anmelda han for mishandel av Thai dama . Men den samtalen tok han opp på telefonen sin , og nemte det for polisen , men ville ikke anmelda det .

 

Men hvordan er det mulig å bli overrasket? Vi lever i en del av verden der kunnskapen er et klikk unna. Vi læres opp til kritisk tenking fra vi er barn og det skrives sanger om å tenke sjæl.

 

For sier egentlig dette noe om vanskelige thaidamer? 

 

Eller sier det noe om menn som mot bedre vitende henter seg en kvinne de er nødt til å vite at er der av en årsak, og hadde det ikke vært for denne ene årsaken alene hadde hun aldri vært i forholdet?

 

Selvfølgelig mistrives noen av disse kvinnene. Like selvfølgelig er det at mistrivsel og et tøft liv kan resultere i depresjon, som å sove til 12 hver dag og la huset forfalle. Selvfølgelig kan et liv der mannen i enkelte tilfeller ser ut til å tro han har fått seg en moderne slave, generere raseriutbrudd mot både Herren og tilfeldige møbler, uansett om han er god bunnen og egentlig bare ensom.

 

At kvinnen frivillig flytta til Sverige forandrer ikke på det. Beatles' Can't buy me love er nok ikke helt på bærtur. 

 

Og hvor overrasket er det egentlig mulig å bli over at en kvinne som sannsynligvis har minimalt med følelser for sin nye eier, forsøke å svindle ham for så mye som mulig så lenge hun er der?

 

Noen ser ut til å tro asiatiske kvinner er fornøyde så lenge de får mat, vann, tak over hodet, noen baht til utgifter hjemme og jevnlige klapp på skulderen, men kanskje disse folka egentlig burde vurdere å skaffe seg hund.

 

Kvinner vet de i hvert fall ikke en dritt om.

 

For tiden blir jeg for øvrig bombardert av barmfagre kvinner som sender meg venneforespørsler på Facebook, og for moroskyld sjekker jeg noen ganger vennene deres. Det er tydelig at disse kvinnene har ålreit draget på menn som utifra profilbildene deres driver med et eller annet innen landbruk, men det er vel ingen med vettet i behold som vil skylde på de falske profilene når enkelt menn er så lettlurte at de faktisk tror på at aldeles nydelige Adella Almedia drømmer om å ha sex med akkurat dem.

 

Så hvorfor har mange så lett for å dele skyld når mannen går på noe som er for godt til å være sant med asiatiske kvinner?

 

Det er helt åpenbart at kursing er på sin plass, men sannsynligvis er det mannen som trenger kurset. Kvinnen burde kurses i både språk og rettigheter så fort de kommer til Norge, og uavhengig av om kvinnen som hentes for ekteskap kommer fra Thailand eller Pakistan, bør hun kanskje utstyres med en eller annen fadderperson eller noe i starten. En som kan forsikre seg om at kvinnen integreres i samfunnet, uavhengig av mannen, men det er det en del som ikke vil - for skulle det skje kunne hun jo ende opp med å bli som "vestlige kvinner", noe enkelte patriarkalske menn fra Norge og Somalia har til felles at de ikke synes særlig om.


  • XYZ liker dette


#709204 Turisme i Thailand

Skrevet av TomYumNoodle02 september 2017 - 07:59

Det er lite turister og faranger i Pattaya , men andre palsser i Thailand er det mye turister og faranger.   Er det noen på forumet som veit årsaken . ???

Det har vert mye negativ skriving om Pattaya i Norske aviser og elles aviser i Europa , kan de ha en årsak ?? 

 

Har de ikke angrepet nattelivet ganske hardt i Pattaya? Eller var det midlertidig? Leste noe om det for få uker siden. 

Da jeg var i Bangkok i sommer stengte alt klokken 02.00. Selv diskoteker. De påsto at det var permanent, men jeg vet ikke om det stemmer. På Koh Samui stengte alt klokken 01.00 de ukene jeg var der, og det ble håndhevet svært strengt. Det vanket ekstreme bøter dersom lyset ikke var skrudd av når politiet kjørte rundt. Dette var noe barene merka, og det svei i utelivsbransjen. Hvorvidt det var permanent eller ikke vet jeg ikke. De påsto at det var det, men det har vel en tendens til å gå seg til. 

 

Kanskje har innstramninger og uforutsigbare kår noe å si på hvordan du opplever utelivet i Pattaya. Det er jo en by med spesielt mye uteliv.

Jeg merket det i hvert fall de stedene jeg var i sommer. Med unntak for et betydelig antall kinesere med kamera, var det mindre mennesker overalt hvor jeg var. Synes for øvrig nedgangen i faranger på tur har vært trenden de siste årene, alle stedene jeg har vært, men det er vanskelig å bruke øyemål på sånt.

 

https://www.theguard...olice-crackdown