Gå til innhold

tdr

tdr

Ble med 26 aug. 2009
Frakoblet Sist aktiv I dag, 06:32
-----

#711808 Vietnamkrigen: dokumentar på NRK

Skrevet av tdr18 oktober 2017 - 04:53

Sist i mars var jeg i Hanoi og tok meg et besøk til krigsminnemuseet der.
Å besøke det ga meg et helt nytt perspektiv på krigen som egentlig har et helt annet utgangspunkt enn det vi normalt tenker.

Ho Chi Minh var sågar alliert med USA i lange perioder.

I går sjekket jeg ut om det var noe interessant på TV og kom over første av en 10 episoders dokumentar på NRK. Denne anbefales absolutt for de som er interesserte i å lære mer om Vietnamkrigen og hele bakgrunnen, og ikke fortalt fra det perspektivet vi stort sett kjenner fra USA sitt ståsted.

Første episode:

Vietnam - Déjà Vu (1858-1961)

Seriebeskrivelse
Amerikansk dokumentarserie. Historien om Vietnamkrigen slik den aldri har blitt fortalt før.

Episodebeskrivelse
Amerikansk dokumentarserie fra 2017. Historien om Vietnamkrigen slik den aldri har blitt fortalt før. Ho Chí Minh leder revolusjonen som får slutt på nesten 100 års fransk kolonistyre. Den kalde krigen intensiveres, og Vietnam deles i to. Kommunistene i nord vil samle landet, mens USA støtter Ngo Dinh Diems regime i sør. Regi: Ken Burns og Lynn Novick (1:10)

Produksjonsår:
2017

Aldersgrense:
Anbefalt de over 15 år
Varighet:
55 minutter

Denne episoden vises i kveld:
NRK2 · Onsdag 18. oktober 2017 kl. 22:50


En av de tingene som er bra at serien vil være tilgjengelig på NRK nett-TV til høsten 2020 så man skal klare å få sett alle episodene.


#709658 Myanmar - Tips til reiserute og opplevelser

Skrevet av tdr08 september 2017 - 09:21

Har ikke selv vært i Myanmar, ennå, men ønsker dra dit en gang det passer.

Var på tur for 5-7 år siden, men en plutselig endring i søknad av visa online gjorde at jeg endret planer og tilbrakte lengre tid i Thailand.

 

Myanmar ser ut til å ha mange interessante områder, for meg vil Yangoon og Bagan være de første stedene jeg ønsker besøke.

Noen tenkt reiserute har jeg ikke satt opp ennå.

 

Kan lime inn noen linker jeg har lagret til inspirasjon:

 

 

Top 10 must-see places to visit in Burma

 

THE BEST WAY TO SPEND 2 WEEKS IN MYANMAR FOR FIRST TIME VISITORS

 

THE ULTIMATE GUIDE TO INLE LAKE – THE MOST PICTURESQUE REGION OF MYANMAR

 

How To Get From Bagan To Inle Lake Myanmar – 2017

 

Glimpses of Myanmar

 

Exploring the Beautiful Temples of Bagan Myanmar

 

How to spend two days in Yangon: South-east Asia's new boomtown

 

DIY TRAVEL GUIDE TO YANGON
#709401 Fiberbrudd rammer internett i Sør-Øst Asia

Skrevet av tdr05 september 2017 - 14:13

Hvis noen opplever tregere nett for tiden i Sør-Østlige deler av Asia nytter det hverken skylde på myndigheter og sensur eller kraftig nedlasting/streaming av Game of Thrones hos naboen.

 

Det er flere brudd på undersjøiske fiberkabler som er en viktig del av infrastrukturen for nettet.

Grunnen til brudd ser ut til å være tropiske stormer som har vært i området.

Tidligere brudd i slike kabler har også skyldtes skipstrafikk og til og med haier har blitt beskyldt for problemer med kablene.

 

It’s not just you: SE Asian Internet slower after several undersea cables damaged

 

 

underseacablecut.jpeg

 

 

 

Estimert tid for reparasjon av dette er 13. oktober.
#706770 Thailand - blant topp 5 i forurensing av havet

Skrevet av tdr04 august 2017 - 17:30

Vi opplever over hele kloden et stadig større problem med forurensning av havområdene og en Thai motekjendis har satt i gang en kampanje for å forbedre Thailands store bidrag til denne forurensningen.

 

MCDandee.jpg

 

"Did you know that the majority of the world’s oceanic plastic waste comes from just five countries, one of which is Thailand, who contributes over one thousand tons per year? To help change that, Bangkok-based fashion photographer Ben Zander is currently raising funds to buy paper bags for 7-Elevens across the country and create awareness about plastic waste through his #deathbyplastic campaign."

 

Leste en artikkel tidligere i dag og tall viser at Thailand er blant de 5 verste landene i verden med sin enorme forsøpling.

 

De verste landene hører alle til i Asia, og de står for hele 60% av all forurensning av plast i havet. Landene er Kina, Indonesia, Filippinene, Thailand og Vietnam.

 

These 5 Countries Account for 60% of Plastic Pollution in Oceans

 

"Roughly 8 million tons of plastic is dumped into the world's oceans every year, and according to a new study, the majority of this waste comes from just five countries: China, Indonesia, the Philippines, Thailand and Vietnam."

 

Ved å innføre tiltak i disse verstinglandene vil man kunne begrense enorme mengder av den totale forsøplingen i verdenshavene.

 

980x (2).jpg

 

980x (3).jpg

 

 

Selv kan vi kanskje starte med å takke nei til alle posene de skal gi oss på absolutt alt i Thailand og andre steder vi reiser i Asia.

 

 
#705587 Hanoi

Skrevet av tdr15 juli 2017 - 11:53

Hvilket flyselskap anbefaler dere som har vært i Hanoi, og Hvilket hotel er greit å booke de to første dagene?

 

 

Selv fløy jeg Qatar Airways bra Bangkok til Hanoi. Deres rute til Hanoi mellomlander i Bangkok, og det er ofte mulig å finne gode priser på den distansen da mange kun flyr DOH-BKK. Oftest ser ikke søkemotorer for flyreiser ut til å fange opp Qatar sin rute her og beste prisene finner man gjerne på hjemmesiden deres.

 

Hadde noen bonuspoeng som jeg måtte benytte og da passet det utmerket å fly den turen med Qatar sin Business Class selv om det ikke var lange turen.

 

Tips til de som eventuelt ankommer Hanoi i Business Class: - Når man skal igjennom passkontrollen, benytt de som befinner seg mot venstre. De prioriterer også Business selv om det ikke står det og det er lite informasjon om dette. Fikk tipset fra en polakk som ofte fløy til Hanoi og dro meg til den køen.

 

Angående billett ut av Vietnam hadde jeg det ikke, og ved innsjekk i Bangkok spurte de etter det. Forklarte at jeg ikke hadde det og gjorde meg klar til å booke billett ut fra Vietnam på iPad´n, men de var løsningsorienterte: fremviste elektronisk min billett fra Thailand til Norge med Qatar noen uker senere og de godtok dette. Ved immigrasjon i Hanoi ble jeg ikke spurt om annet enn å vise passet.

I ettertid ser jeg at det nok kan være lurt å ha billett ut av landet, hadde jeg skulle flydd med et annet selskap enn Qatar tilbake til Norge er det ikke sikkert de hadde vær like fleksible ved innsjekk.

 

Fra Hanoi til Ho Chi Min fløy jeg VietJet, og jeg valgte også disse tilbake til Bangkok.

Billigselskap fra Vietnam som leverte, god service, i rute (foruten forsinket ved landing i Bangkok grunnet kraftig regnvær, kan ikke skylde på VietJet) og bra flypark virket det som.

 

Tips ved eventuell ankomst til Ho Chi Min: Ta vare på flybilletten for den strekning du nettopp har fløyet; det sto personell og sjekket at bagasjetag på kofferten din samsvarte med billetten din. Kjempebra synes jeg foruten litt styr med å finne billetten som lå nederst i kamerabagen.

 

Bodde selv på et hotell som het Hanoi Lele & Frog Hotel beliggende i en liten gågate med mye aktivitet, mat og lett å finne en øl. Sentralt i forhold til de severdighetene jeg fikk med meg. Kort vei til kveldsmarked hvor de stengte av mange gater igjennom deler av byen. Bestilte gjennom hotels.com, rimelig og gode omtaler. Grei frokost som de lager fra meny etter bestilling. God service og hjelpsomt personale.

Gågate eller ikke, mopeder kjører overalt, og hvis man reagerer på mye mopeder i Thailand havner man nesten i sjokk når man ser antallet i Vietnam.
#705320 Hanoi

Skrevet av tdr10 juli 2017 - 10:59

Herlig og spennende by som jeg hadde mitt første besøk i ved månedskiftet mars-april i år.

Fant menneskene der utrolig trivelig og hjelpsomme, og som TYG nevner er dette en fantastisk by for fotografering, motivene står i kø.

 

Trafikken var verdt et studie i seg selv og første dagen ble jeg stående i sikkert 20-25 minutt bare for å observere hvordan biler, motorsykler og folk beveget seg i et organisert kaos. Fasinerende, og vietnameseren i butikken på hjørnet lo litt med meg da han så ut til å forstå hvorfor jeg sto der.

 

Prisnivå på både flytende og mat var veldig behagelig. Transport var billig. Og det var utrolig interessant å besøke Krigsmuseet i byen som fortalte om Vietnamkrigen fra deres ståsted, selv om museet i seg selv var noe utdatert og slitent.

 

Hanoi er en by jeg gjerne besøker igjen.

 

På min tur til Vietnam hadde jeg kun bestilt billett til landet, og ikke bestemt meg for hvor lenge jeg skulle være der.

Dro fra Hanoi til Ho Chi Min og etter min mening var det en stor nedtur å komme dit etter dagene i Hanoi.

 

Folket viste ikke samme åpne sinnelag. Etter få dager der fikk jeg rett og slett nok, sto opp om morgenen, bestilte billett tilbake til Thailand, etter å ha landet på Suvarnabhumi fant jeg ut at noen dager på Phuket passet godt før den planlagte feiringen av Songkran i Chiang Mai.
#704818 Kameraer valg bruksområder.

Skrevet av tdr28 juni 2017 - 13:28

Det er andre ting enn utstyret som kompliserer fotografering av insekter. :)

 
Som med alt annet når det gjelder fotografering på nettet finnes det mye god informasjon om macro og insekter.
 
Her et par linker jeg hadde lagret om emnet:
 
Insect photography tips
 
Insect Photography Tips: Macro Lenses and Accessories

 

6 Tips for Near-Macro Photography with a Telephoto Lens

 

Guide to Photographing Bugs: Macro Photography

 
Denne går litt videre som også sier litt om hvordan fange insekter, posere de med mere:
 
Insect Photography
 
Jeg har en bekjent som har tatt mye fantastiske macro av insekter som er fanget og kjølt ned (ettersom jeg hadde skjønt det) slik at de holder seg i ro under fotografering. Det er interessant å høre om hvor mye arbeid som har blitt lagt i de beste bildene hans.

En beskrivelse av bilder hvor han benytter seg av "focus stacking" for optimal skarphet.

 

INSECT FOCUSING
#698531 Hvordan si nei på thai

Skrevet av tdr25 mars 2017 - 00:40

Var det noen moderatorer som slettet innlegget/kommentaren til brukeren " chelsea" ? Isåfall , takk for det ! Han spammer innleggene mine kun for og lage kvalm eller kverulere så det var bra. Finnes det en blokkeringsfunksjon for enkelte medlemmer her på forumet?

 

Se ved siden av innlegget, det er en knapp som heter "Rapporter" - bruk denne så bør ting tas tak i.

 

Så innlegget til "chelsea" og for å være ærlig så rapporterte jeg det da det ikke var noe som helst bidrag til tråden og dermed i strid med forumsreglene.

 

Det skal også være mulig å blokkere medlemmer, men sitter på mobil nå så husker ikke hvordan man gjør det.
#697265 PoMoat og sjabby takker for seg

Skrevet av tdr11 mars 2017 - 15:22

Må takke Pomoat og Sjabby for lang og god tjeneste, og også som samarbeidspartnere i den tiden jeg fungerte som moderator her på forumet.

 

Diverse årsaker gjorde at jeg dessverre trakk meg tilbake fra min rolle her.

 

Lykke til videre!
#661806 Nordmann turist nr 26 mill til Thailand i år

Skrevet av tdr24 november 2015 - 13:46

Nordmann ble valgt som turist nr 26 mill som besøker Thailand i år.

Synes selv det er litt merkelig at han ble valgt etter en tur mellom Bangkok og Phuket, og ikke blant en som ankom fra en utenlandsk flyplass.

Grei premiering dog, med 2 tur/returbilletter med fly fra hjemlandet, 5 overnattinger på et luksushotell og en 4G mobiltelefon.

 

 

lucky_tourist.jpg

 

Lucky Norwegian man gets welcoming party for being Thailand’s 26 millionth visitor

 

 

A lucky Norwegian tourist was bombarded with a welcoming ceremony and free gifts after he landed at Phuket International Airport on Friday and became the 26 millionth visitor to Thailand this year.

 

Tommy Jeppsson, who arrived on flight TG205 from Bangkok, was surprised to be the guest of honor at a grand welcoming ceremony, led by Thailand’s Minister of Tourism and Sports Kobkarn Wattanavrangkul, when he walked into the passenger arrival lounge.

 

Jeppsson was awarded two economy-class return tickets from his home to Thailand, a voucher for a five-night stay in luxury accommodation, a 4G mobile phone, and the best part of all, a “Thailand’s Luckiest Visitor” certificate.

 

 

Les hele artikkelen HER
#661803 Hvilke værvarsel er mest korrekt for phuket

Skrevet av tdr24 november 2015 - 11:51

Når det gjelder yr.no så er min erfaring at det ofte meldes regn for Phuket nesten uansett.

Men regnskyllene der er sjelden lengre enn 15-30 minutter på dagtid hvis man er utenfor regntiden.

Har selv vært i Phuket i "regntid" i juni-juli, yr.no meldte regn hver eneste dag og jeg opplevde kun 2-3 dager med korte regnskyll på 5 uker.

 

Skulle det derimot finne på å regne mye er det billig å flytte på seg i Thailand, og i Thailandbukta er det mye mindre regn.

Dra til Koh Samui, evt opp mot Hua Hin/Cha-Am som er på den tørreste siden der.
#661703 Bangkok: Verdens beste gatemat?

Skrevet av tdr22 november 2015 - 12:50

Litt i Dagbladet i dag om gatemat i Bangkok:

 

I Bangkok er ikke gatemat en trend, det er en stolt tradisjon

 

Thailand har noen av verdens vakreste strender og beste badeliv. Men det er det kulinariske tilbudet som er den beste grunnen til å legge ferien til smilets land.

Uttrykket «When in Rome, do as the Romans» er blitt en metafor for å følge de lokale skikkene uansett hvor i verden du reiser.

 

480x.jpg

 

480x (1).jpg

 

Les hele artikkelen HER
#661277 5 fantastiske øyer i Malaysia

Skrevet av tdr14 november 2015 - 03:05

I 2014 besøkte over 22000 nordmenn Malaysia, et land som har mye å by på for turistene.

Totalt besøkte nesten 27,5 millioner mennesker landet i fjor.

 

Her noen av de 5 vakreste øyene Malaysia har å by på, listet opp i tilfeldig rekkefølge.

Har lagt på link til hvert sted fra Wikitravel.

 

 

 

Five incredible Malaysian islands

 

From the cosmopolitan charm of Penang to the hippie getaway of the Perhentians, Malaysia's diverse array of islands offers a huge variety of holiday options.

 

Perhentians: Hippie hideaway

 

perhentian.jpg

 

While many backpacker haunts have become gentrified over time, the Perhentians (above) have managed to retain their low-key vibe.

 

They might not be easy to get to, but the Perhentian islands off the northeast coast of Peninsular Malaysia have achieved iconic status on the backpacker trail.

 

And for good reason -- the waters are so clean that you can snorkel right off the beach and still see a diverse array of aquatic life.

 

Fishermen turned tour guides will also take you out in their small boat for a day trip to swim with sharks and turtles.

 

In the evening, beach bars set up cushions on the sand as wandering fire artists do their thing.

 

Tioman: An island for flashpackers

 

tioman.jpg

 

The island of Tioman and the waters surrounding it are protected nature reserves, which has helped it retain its wild vibe.

 

Although part of the Malaysian state of Pahang, Tioman is actually reached from the Johor town of Mersing. There's also a direct ferry from Singapore.

 

This popular Malysia holiday island has two claims to fame that continue to be hyped by media and marketers. One, the dramatic topography of this teardrop-shaped isle in the South China Sea was (supposedly) used as a backdrop for the 1958 movie "South Pacific," while Time magazine named it one of the world's most beautiful islands in the 1970s.

 

Though it's now a firm fixture on the tourist trail and has lost a little of its exotic mystique, it retains --- where many of its Southeast Asian contemporaries have lost theirs --- the natural environment and wildlife that first made it famous.

 

First among animals, on land at least, are the giant monitor lizards that roam among the kampungs (Malay for villages) in search of food. Don't worry, they avoid humans. Most of the time.

 

Langkawi: Best for luxury

 

langkawi.jpg

 

Don't worry, Lankawai has the same stunning beaches as the rest of these islands. We just thought you might be tired of looking at white sand.

 

Located hard by the border with Thailand, Langkawi is part of the Malaysian state of Kedah, not Perlis which is in fact directly adjacent.

 

Famously, the Malaysia island was believed to have been cursed in 1819, when a woman named Mahsuri, was put to death for alleged adultery. Before she died, she uttered the words, "There shall be no peace and prosperity on this island for a period of seven generations."

 

Two years later Langkawi fell to the invading Thais, with much of its population subsequently dying from starvation. The island was then indeed barren for a long time, before Prime Minister Mahatir Mohamed --- the colossus of Malaysian politics who also built Kuala Lumpur's Petronas Towers and the Sepang F1 circuit --- decided to turn it into a resort island in 1986.

 

He declared it a duty-free island, and ever since then Langkawi's growth has been nothing short of spectacular, with high-profile resorts dotting its sandy shores to make it a Malaysia holiday star.

 

The best way to take it all in is on the 2,200-meter-long cable car, which rises some 710 meters above sea level. Interestingly, Mahsuri's husband and son moved to Phuket after the Thai invasion, and it was on that island that her seventh generation descendant was born --- in the year 1986. Coincidence?

 

Layang-Layang: Isolation guaranteed

 

layang.jpg

Little more than a coral reef with a runway, the tiny island of Layang-Layang is located some 300 kilometers northwest of the Sabah capital of Kota Kinabalu in Malaysia.

 

Would you call this an island? Layang-Layang's isolation makes it one of Asia's best diving experiences.

 

Little more than a coral reef with a runway, the tiny island of Layang-Layang is located some 300 kilometers northwest of the Sabah capital of Kota Kinabalu (KK), the state to which it belongs.

 

A creation of the Malaysian Navy, which reclaimed land from the sea in order to state the nation's sovereignty over the Spratlys, that South China Sea island group also claimed whole or in part by China, Taiwan, Vietnam and the Philippines.

 

Surrounded by pristine waters that drop to 2,000 meters, Layang-Layang is often ranked as one of the top 10 dive sites in the world due to its remarkable array of marine life.

 

Due to the Navy's presence, the coral reef has been spared the explosive damage caused by dynamite fishing and other destructive practices, leading to underwater visibility of more than 40 meters.

 

Particularly of note are the schools of scalloped hammerhead sharks, which can sometimes number in the hundreds, though you can also expect to see manta rays, dolphins, barracuda and turtles.

 

Sipadan: For hard-core divers

 

sipadan.jpg

In his 1989 film "Borneo: The Ghost of the Sea Turtle," famed underwater explorer Jacques Cousteau said, "I have seen other places like Sipadan, 45 years ago, but now no more. Now we have found an untouched piece of art."

 

At the end of 2002, following a long dispute with Indonesia, the International Court of Justice ruled that the island of Sipadan was Malaysian.

 

The country, and the state of Sabah which it is part of, have reason to be relieved. Sipadan is often rated as the world's best dive site, with a location in the centre of the planet's most bio-diverse marine habitat.

 

In order to protect the fragile ecosystem of this Malaysia holiday destination, in 2004 the government ordered all of the dive resorts off the island, banned night dives and set a limit of 120 divers per day.

 

The move worked, as the surrounding waters continue to teem with life. It's home to 3,000 species of fish, hundreds of species of coral, an abundance of rays and sharks and large populations of green and hawksbill turtles --- so much so there is a famous turtle tomb, an underwater labyrinth that has drowned many of the unfortunate sea creatures.

--------------------------

 

Les resten CNN Travel
#661142 16 grunner til å besøke Burma

Skrevet av tdr12 november 2015 - 01:15

Etter det nylig avholdte valget hvor opposisjonen mot det tidligere militærregime vant valget er kanskje ønsket om å ta seg en tur til Burma større enn noen sinne for mange Asia-farere.

 

16 reasons to visit Burma

 

Burma is currently celebrating a historic win for democracy at its national elections. Here are 16 more reasons to visit

 

Et lite bildesammendrag og litt linker til noen av attraksjonene :

 

1. Et av verdens største arkeologiske områder, Bagan

 

bagan-temples.jpg

 

2. En hellig stein, Golden Rock som "opphever" tyngdekraften

 

golden-rock.jpg

 

3. En burmesisk pytonslange som gir velsignelser

 

burma-snake.jpg

 

4. Nonner i rosa

 

burma-nuns.jpg

 

5. Den gullbelagte Shwedagon Pagoda

 

burma-paya.jpg

 

6. Spektakulære turer i varmluftsballong

 

bagan-hotair.jpg

 

7. Elvecruise på Irrawaddy

 

Irrawaddy_river.jpg

 

8. Verdens største liggende Buddha-figur

 

bago.jpg

 

9. Ballongdyrfestival ved Inle Lake

 

burma-balloon.jpg

 

 

Les resten av artikkelen HER hos Telegraph

 

Og for bruken av Burma i stedet for Myanmar, det betyr det samme:

 

Myanmar, bama, oh heck, simply Burma
#660501 Jordskjelvsikre skoler i Chiang Rai

Skrevet av tdr02 november 2015 - 13:37

Etter det kraftige jordskjelvet i provinsen Chiang Rai ble 73 skoler ødelagt og over 2000 elever ble uten skolebygg.

I de mest utsatte områdene er det nå bygd opp flere skoler som skal være mer motstandsdyktige mot jordskjelv.

 

En av disse nye skolene, Baan Huay Sarn Yaw School er designet av Vin Varavarn Architects.

 

 

Earthquake-resistant school in Thailand raised up on stilts by Vin Varavarn Architects

 

 

 

2.jpg

 

Built in the wake of an earthquake, this secondary school in northern Thailand by Vin Varavarn Architects is raised above the ground on metalstilts

 

art1.jpg

 

 

A severe earthquake hit the Chiang Rai Province in northern Thailand in May 2014, destroying 73 schools and displacing over 2,000 students.

 

Disaster-relief charity Design for Disasters responded by launching a rebuilding programme, asking nine Thai studios to design earthquake-resistant schools for the most affected areas. Vin Varavarn Architects was commissioned to design the Baan Huay Sarn Yaw School.

 

art2.jpg

 

Selecting a steeply sloping plot within an existing school compound, the architects designed an elongated pentagonal volume.

Three classrooms for secondary pupils are spaced along the length of the prism.

 

art3.jpg

 

 

Les mere HER