Gå til innhold

Arild Holtet

Arild Holtet

Ble med 30 okt. 2008
Frakoblet Sist aktiv I dag, 14:16
***--

I emne:Krone mot Baht

I dag, 11:22

Vel da har vi har kommet godt inn i året 2019, og da blir det spennende å se utviklingen for den norske krona.  

 

Da har vi fått “lukte” på hva de første 3 månedene i 2019 har kommet med.  Ikke noe så veldig stor bedring for krona mot baht, men det var vel heller ikke å vente men litt sterkere er krona.  Vi får vel håpe på at lønnsforhandlingene blir bra i år.  

 

På dagens siste oppdatering av kursene, har de 8 bankene i Thailand disse tallene:

 

Bank of Ayudhya.

Veksling av kontanter er på 3,56 baht, TT overføring er på 3,69183 baht.

 

Bangkok Bank

Veksling av kontanter er på 3,54 baht, TT overføring er på 3,68250 baht.

 

CIMB Bank

Veksling av kontanter er på 3,49 baht, TT overføring er på 3,67870 baht.

 

Kasikorn Bank.

Veksling av kontanter er på 3,50359 baht, TT overføring er på 3,67083 baht.

  

Siam Comercial Bank.

Veksling av kontanter er på 3,49875 baht, TT overføring er på 3,67875 baht.

 

TMB Bank.

Veksling av kontanter er på 3,53 baht, TT overføring er på 3,68500 baht.

 

Krung Thai Bank.

Veksling av kontanter er på 3,53 baht, TT overføring er på 3,69100 baht.

 

UOB Bank.

Veksling av kontanter er på 0,00 baht, TT overføring er på 3,68900 baht.

 

Da hadde Krung Thai Bank beste kurs på TT overføring.

 

Vekslingskontorene for veksling av kontanter har disse kursene:

 

Sia Money Exchange. 3,69 baht.

 

Super Rich. 3,68 baht.

 

Vasu Exchange.  3,70 baht.

 

 

A.H.


I emne:Petchabun. Stedet som er mitt hjemsted i .

I dag, 08:52

Thailand har hatt en stor forandring etter 2000.  Her i vår lille landsby har det og skjedd mye de siste 5 årene.  Prisene på land har over doblet seg, så folk utnytter landet de har og husene ligger tett mot hverandre.  Men det er solgt land langs hovedveien rett på utsiden av sentrum, og det har kommet opp 4 stk. kombinerte boliger og butikker.  Butikk ut mot veien og bolig på baksiden.  Det har blitt lagt på jord på flere små landbiter der de nye butikkene er, så landsbyen vil nok utvide seg den veien.

 

Det er og blitt bygget en del hus rundt soiene der vi har huset.  Så landsbyen blir større for hvert år.

 

Det samme har skjedd der vi har våre 40 rai med risland.  Mye land har blitt hustomter og det skal strekkes strøm langs den største soien.

 

Vi har fått 7-Eleven og ATM automater, bilbutikk og finansieringsfirma.  Internet Cafe har vi hatt i mange år, og butikkene utvider.  Det har og blitt bygget flere en etasjes town house som er utleieboliger, for når en fjerdedels rai på 400 kvadratmeter koster 350.000,- baht så blir det for dyrt for mange arbeidere å kjøpe land å bygge eget hus.

 

Vi har bodd her i 18 år nå, og i dag er det tre ganger så mye mennesker i landsbyen, om nye 10 år så er vel landsbyen enda større.  Det var ett landsbynummer når vi kom hit, nå er det to landsbynummer og snart blitr det vel tre og med det tre landsbysjefer.

 

A.H.


I emne:Petchabun. Stedet som er mitt hjemsted i .

I dag, 04:18

Det ble en hyggelig dag i går.  ETTER jeg hadde fortalt min blide runde, at på dagen i går så hadde vi bodd og levd sammen i 18 år.  For min blide kone husket ikke dagen vi flyttet sammen.  Det ble en ekstra god frokost i dag.   :romantiskmiddag: 

 

A.H.


I emne:Krone mot Baht

I dag, 03:27

Goooooood morgen Thailand og goooooood morgen Norge.  En ny dag og i dag er det er torsdag den 18 april.  Da har vi kommet litt inn i året 2019, og det blir ganske spennende å se hva dette året gir av kurs for krona ved kjøp av baht.  De helt store forandringene blir det vel muligens ikke.

 

Vi har sett den laveste kursen for krona ved kjøp av baht i år, og det er hele 22 år siden krona var lavere mot baht.

 

Vi så som forventet en sterkere krone etter rentehevingen i Norges Bank, men det var av MEGET kort varighet men vi får nok en renteheving til i år.  Krona den holder seg omtrent på samme nivå nå.  Krona har styrket seg litt de siste dagene.  Men i dag falt krona litt, men kun nærmest en liten justering i noen banker.

 

  

På dagens første oppdatering av kursene, har de 8 bankene i Thailand disse tallene:

 

Bank of Ayudhya.

Veksling av kontanter er på 3,56 baht, TT overføring er på 3,69183 baht.

 

Bangkok Bank.

Veksling av kontanter er på 3,56 baht, TT overføring er på 3,70000 baht.

 

CIMB Bank.

Veksling av kontanter er på 3,51 baht, TT overføring er på 3,69100 baht.

 

Kasikorn Bank.

Veksling av kontanter er på 3,5228 baht, TT overføring er på 3,69004 baht.

 

Siam Comercial Bank.

Veksling av kontanter er på 3,5175 baht, TT overføring er på 3,6975 baht.

 

TMB Bank.

Veksling av kontanter er på 3,55 baht, TT overføring er på 3,70500 baht.

 

Krung Thai Bank.

Veksling av kontanter er på 3,55 baht, TT overføring er på 3,71200 baht.

 

UOB Bank.

Veksling av kontanter er på 0,00 baht, TT overføring er på 3,70300 baht.

 

Da hadde Krung Thai Bank beste kurs på TT overføring denne gangen, og kursene er i skrivende stund....... 

 

Sia Money Exchanges 3,70 baht.

 

Super Rich 3,70 baht.

 

Vasu Exchange 3,69 baht.

 

 

A.H. 


I emne:Petchabun. Stedet som er mitt hjemsted i .

I går, 12:45

I dag den 17 april 2001, så gikk jeg av en skranglete falleferdig lokalbuss fra før krigen. Den gikk fra Lam Narai til den lille støvetelandsbyen Nong Bolung. Jeg skulle møte en ung kvinne som jeg hadde møtt i denne lille landsbyen lenge før Songkran, og etter Songkran skulle vi møtes og kanskje flytte sammen og leve sammen. Vi hadde en avtale: På grunn av vi begge hadde hatt en meget løgnaktig og utro samboer som vi var skilt fra. Det var at vi skulle prøve å leve sammen i to år, og hvis det gikk bra da skulle vi gifte oss. Det ble slik.

 

Jeg husker tankene når jeg gikk ned den støvete lille jordsoien, og støvet hvirvlet opp for hvert steg jeg gikk. Jeg hadde en slitt koffert i den ene hånda, og i den hadde jeg alt jeg eide i livet. I den andre hånda hadde jeg noen få tusen baht i ei svett hånd, men jeg viste at snart kom min uførepensjon fra Norge. Men noen tusen baht var en del penger den gangen, for håndtverkerene i landsbyen tjente 150,- baht per dag den gangen. Dt som skule bli min svoger, han hadde en slik lønn og den eneste som hadde arbeide hver måned.

 

Sakte sakte ruslet jeg ned den lille soien og tankene vandret. 

Jeg så en liten gutt som het Art, som lekte med den eneste leken han hadde. En trebil som onkel Phanom hadde laget til han. Jeg var spent på hva som ventet meg fra en kvinne jeg likte så godt, og hva ville hun si.

 

Plutselig så Art opp og ropte så det ljomet, og det var ikke ett menneske som ikke hørte det utbruddet: Mae mae (mor mor) Pappa malæu pappa ma læu. (Pappa har kommet til bake pappa har kommet tilbake). Ut mellom to fattigslige hus kom en blid gjeng, og den første var det menneske jeg skulle flytte sammen med. Sakte sakte satt jeg fra meg en slitt gammel koffert, og en glad kvinne trykket mine hender. Pappa. Sakte sa hun det flere ganger Pappa. Khon sanya kapp ma, khon mai kho hokk muen phom kitt. Du lovet komme til bake, du ikke lyve som jeg tenkte. Vi holdt pent rundt hverandre, og vi hadde begge tårer i øynene. Vi hadde tro på hverandre denne dagen 17 april 2001.

 

I dag har det gått 18 år, og det har vært 18 gode år men også mange missforståelser. To så helt forskjellige mennsker og to så forskjellige kulturer skulle "smelte" sammen. De to årene gikk fort, og vi viste da at vi var trygge på hverandre og DA kunne vi gifte oss og bygge ett eget hus og hjem som vi hadde spart til.

 

Min kjære nye samboer var litt over 1 måned gravid da jeg traff henne, og dette var hun ikke klar over. Hun hadde forlatt en utro mann som ville ha en yngre penere kone til sengekos, og sin gamle kone som arbeider på landet hans familie eide. Det hadde vist blitt litt av ett rabalder. For dette ble ikke godtatt og hun ville ha sønnen de hadde sammen, og flytte til der hennes mor og familie bodde. Mannen nektet for hans mor elsket den lille gutten Art. Men han måtte gi seg da han ble realt banket opp, og ble truet om å bli kastrert av en meget hissig kvinne.

 

Min kjære blide runde ble redd etter hvert, for hun forsto at hun var gravid. Hun var livredd for jeg skulle forlate henne, men når hun fødte sin sønn Am som var syk så støttet jeg henne i en vond tid. Han ble født med hard bronkitt som legene mente var asthma, og lå på overvåkning i flere dager. Jeg ble glad i denne lille syke men glade gutten Am, og plutselig hadde jeg både den snille gutten Art og Am som jeg tok vare på som mine egne barn. Am ble frisk som en fisk, og en glad og kjærlig liten gutt.

 

Min kjære samboer fikk beskjed om at hun ikke kunne få flere barn etter Am ble født, for det var en del komplikasjoner under fødselen. Tre år senere ropte min glade kone på meg. Arild ma thi ni noy. (Arild kom hit litt). Hun hadde noe hun MÅTTE fortelle meg. Jeg har gått hos leger i lang tid og fått hjelp og vitaminer etter Am ble født sa hun, og nå tror legene jeg kan få barn igjen. Jeg ble litt paff og sa: Vi har jo Art og Am og jeg er jo for gammel til å få barn igjen. Det er du ikke sa min glade kone. Du har gitt meg og min familie ALT, og vi har ikke gitt noe til bake. Jo sa jeg du har gitt mer enn det jeg har gitt, for du har gitt deg selv og gitt meg en god familie. På sin artige måte forklarte meg dette på sin måte, etter litt protester da jeg synes jeg var for gammel til å få ett barn:

 

Jeg sa litt forsiktig: Hvis jeg dør tidlig og du har enda ett barn men ingen mann, da blir livet forferdelig tungt. Ei lita hånd la seg over min hånd, mens hun smilte mildt og sa: Hvis det skjer så ser jeg deg mannen jeg er så glad i, hver eneste dag når jeg ser inn i vårt barn sine øyne. Da sluttet jeg å protestere, for min kjære kone ville gi meg det viktigste i livet. Hun ville gi meg ett barn, som hun så som det viktigste i livet den gangen.

 

Det ble slik og i slutten av året 2005 så fikk vi vår lille sønn Owen eller Thanadon som er hans riktige navn. Vi hadde spart og vært forsiktige med penger, og hadde fått kjøpt to landbiter. Den ene i soien der jeg traff min kone, og den andre en større landbit som vi kunne bygge hus på. Året 2005 ble ett godt år. Vi begynte å bygge huset vårt, og ett hus til min svigermor som tok vara på min kones yngre søster. Den som sparer har heter det, og det ga resultater etter 4 år. Owen ble født den 9 september, og vårt og svigermors hus var omtrent helt ferdig til jul. Men det var så ferdig at vi kunne flytte inn i begge husene. Min kone maste aldri på dette statuset som er bil. Omtrent alle maser på sin vestlige hvite mann (farang), at en bil det MÅ de ha og de får høyere status da. Vi gledet oss over eget hus og en vakker liten gutt. Hus og hjem og familien er det viktigste i livet, og vi hadde nådd det vi begge ønsket.

 

I dag den 17 april året 2019, så er det 18 år siden jeg gikk ned en støvete liten jordsoi. Jeg hadde tro på livet igjen, og i dag 18 år senere så er jeg glad jeg tok denne skranglete falleferdige bussen fra Lam Narai til den støvete lille Landsbyen Nong Bolung. Vi fant begge det vi letet etter og håpet på begge, den 17 april for hele 18 år siden.

 

En takk til deg du kjære Phuangmala Bunkhoy for ett godt liv.

 

A.H.