Gå til innhold

Foto

som en gang var ...

- - - - -

 • Vennligst logg inn for å svare
3 svar til dette emnet

#1
tavarish

tavarish

  Medlem

 • Medlemmer
 • 5 599 Innlegg:


WARNING: Lang melding ... så hopp videre om du ikke gidder å lese mye i dag.

Jeg fant en gammel artikkel jeg har brukt som en liten reiseveileder på en tidligere tur til Thailand. Den lå på pc'en som nå ryddes da det snart kommer en ny. Istedefor å bare slette den tenkte jeg at kanskje noen besøkende her kunne dra nytte av den. De som har vært mye i Thailand kjenner nok til de fleste stedene så det er bare å hoppe over den :-).

Det er /ikke/ jeg som har skrevet denne artikkelen. Aner ikke hvor den egentlig kommer fra men tipper den er fra år 2000 eller år 2001. Hadde reiser til Thailand begge de årene, så huske ikke fra når den er. Da den jo er noen år gamle må man ikke bruke den slavisk om man vil på ett av steden som er beskrevet, men det gir en viss ide om hvor ting ligger. Har selv besøkt alle stedene beskrevet her og mange av dem er flotte.

Kommenter gjerne, oppdater, skriv gjerne hvor jeg kan ha funnet den om noen vet det, men ikke kom med "hvorfor er ikke det eller det stedet tatt med?" For dette er som sagt ikke noe jeg har skrevet, legger den bare ut i tilfelle noen har nytte av den.

AYUTHAYA
- Thailands historie flyter langs Ayuthayas kanaler.

Den parklignende byen Ayuthaya er majestetisk. I utkanten ligger kanalene hvor man kan gå om bord i typiske thailandske langhalede og smale trebåter for å beskue ruinene i området. Andre velger sykkel for å oppleve prakten i stille ro.

På 1200- og 1300-tallet, da Sukothai var hovedstad, var thailenderne svært fremgangsrike i krigen mot khmerfolket. De inntok flere viktige festninger, og landet ble utvidet mot øst. Det nye riket fikk snart behov for en ny hovedstad. I 1376 var Ayuthaya bygd og erstattet Sukothai.

De stadige konfliktene med khmerfolket har vart ved gjennom århundrene. Det dreier seg om to kulturer som støter sammen, oftest i krig. Men i Ayuthaya merker man også dette møtet på en annen måte. Khmerfolket har på mange vis påvirket den thailandske kulturen. Et eksempel på dette er det mektige Wat Ratburana, bygd i khmerstil, men som også har innslag av thailandsk byggeskikk.

Ayuthaya ble raskt en av de mest velstående byene i Asia, takket være handel med nabolandet Burma og med Europa. De europeiske landene stod i kø for å åpne ambassader i Ayuthaya. Først ute var portugiserne. De fikk sitt ønske oppfylt i 1511.

Burma takket for den tidligere imøtekommenheten ved å innvadere Ayuthaya i 1765. Det var en oppvisning i vandalisme. Burmeserne ødela først og fremst templer og buddhafigurer, alt det som var mest hellig for thailenderne. Blant annet smeltet de en statue som bestod av 250 kilo gull. Men thailenderne gjenopprettet kontrollen over hovedstaden sin to år senere, og i dag er det meste restaurert og renovert.

Wat Phra Si Sanphet er det største tempelet i Ayuthaya og har vært brukt av flere konger. Det ble bygget på 1300-tallet og forbindes med en spesiell stil som ble utviklet i Ayuthaya, og som i dag går igjen i thailandsk kunst.

Beliggenhet: Ayuthaya ligger nord for Bangkok og er det perfekte sted for en dagstur. Ta buss eller tog til Lopburi, buss videre, eventuelt tog eller taxi. Reisen tar cirka en og en halv time fra Bangkok. Turer dit selges overalt i Bangkok.

KOH TARUTAO OG KOH LIPE
- For den som vil ha fart og fest, er Tarutao ikke rette stedet. Men for den som søker seg selv, er dette et perfekt sted å være på - dersom man finner veien dit.

Den marine nasjonalparken Tarutao (med samme navn som hovedøya) består av et titalls øyer og er en av Thailands best bevarte hemmeligheter. Her finnes det et fabelaktig marint liv med blant annet delfiner, hvaler og havskilpadder.

Det er ingen fastboende på Koh Tarutao, utenom noen inspektører. Øya ble brukt som fangeleir under andre verdenskrig, og man kan fremdeles se ruinene etter fengselet.

På noen av de andre øyene i området kan man campe. Og på øya Koh Lipe er det mulig å leie bungalower og spise på de små restaurantene. Koh Lipe har cirka 500 fastboende fiskere og en liten offentlig skole. Her er både rev og flere nydelige sandstrender. Den som vil snorkle, kan leie båt av fiskerne.

Det er forholdsvis få turister som besøker nasjonalparken. Den er noe utilgjengelig der den ligger ute i havet, og kystbyene har ikke gode nok forbindelser med landet for øvrig, verken med tog eller fly. Fordelen er selvfølgelig at øyene er stille og fredelige, og det er langt mellom bungalowene. Myndigheten som forvalter nasjonalparken, passer på at der er rent, og uforstandig bruk av naturområdene er selvfølgelig helt forbudt.

Beliggenhet: Øyene ligger i en marin nasjonalpark lengst sør på den thailandske vestkysten ved grensen til Malaysia. Man kan reise til Tarutao med båt fra piren i Pak Bara, cirka seks mil fra nærmeste by, som er Satun. For videre transport til Koh Lipe kan man benytte de faste rutebåtene, men bare mellom november og mai. Denne nokså utilgjengelige marine nasjonalparken stenges i monsunsesongen.

SUKOTHAI
- En munk sitter dypt hensunket i bønn fremfor den store buddhafiguren ved Wat Si Chum. Noen lys er tent. Stillhet. Respekt. Tempeltårn som peker mot himmelen, beroligende vannliljer.

Et besøk i Sukothai er å gjøre et forsøk på å forstå buddhismens innerste vesen, den religionen som preger Thailand så sterkt. Buddhismen gjennomsyrer hele samfunnet og er alltid nærværende. Den formen for buddhisme som ble utviklet i Sukothai, er den som fremdeles rår grunnen.

Sukothai var den første hovedstaden i det thailandske kongedømmet. Byen hadde sin storhetstid på 1200- og 1300-tallet. Kongedømmet utropte sin egen selvstendighet i 1238, og hovedstaden manifisterte troen på det nye riket, men også de trusler man stod ovenfor. Byen viste sin respekt for Buddha, og årene med Sukothai som hovedstad var lykkelige tider for Thailand. Man hengir seg ofte til nostalgiske tilbakeblikk på disse gylne årene.

Sukothai er en skjønnhetsopplevelse og finnes også på Unescos liste over verneverdige kulturminner, minner som skal bevares for ettertiden.

Den gamle hovedstaden krever tid for den som vil nyte og se alt. Det parklignende området er totalt 45 kvadratkilometer stort. Den beste måten å ta seg frem på er å sykle - det er behagelig og fredelig og gir den rette stemningen. Man kan rusle rundt i det største tempelet, Wat Mahathat, og fundere på hvordan det egentlig var å leve her. Wat Mahathat regnes for å ha vært svært viktig for byen på to måter: Tempelet var dels administrativt sentrum i den gamle hovedstaden, dels spirituelt sentrum. Flere av de opprinnelige buddhastatuene står her fremdeles. For å beskytte dette tempelet laget man 206 meter mur.

Hovedstadens historiske område beskyttes av tre konsentriske forsvarsmurer, to vollgraver og fire porter. Inne på området finnes det 21 plasser med monumenter av ulike slag samt fire vanndammer.

Området er nå inndelt i fire besøkssoner med ulike avgifter. Innenfor en fem kilometers radious fra Sukothai finnes det ytterligere sytti steder med historiske monumenter. Om høsten avvikles Thailands beste festival, Loy Krathong-festivalen her.

Beliggenhet: Sukothai ligger i de sentrale delene av det nordlige Thailand. Bangkok Airways (og sikker også andre) flyr dit både fra Bangkok (70 minutter) og Chiang Mai (40 minutter). Flyplassen i Sukothai ligger riktignok 27 kilometer utenfor byen. For den som vil kjøre egen bil, er det 45 mil fra Bangkok.

PHANOM RUNG
- Khmerfolkets veldige rike strakte seg en gang i tiden fra Angkor i Kambodsja i vest til Burma i øst. Noen av de bevarte khmermonumentene ligger nå i Thailand.

Det best renoverte av alle khmermonumenter er sannsynligvis Phanom Rung. Det tok 17 år å gjøre unna selve opprustningen. Nå ligger området som en juvel på toppen av en vulkan som ikke lenger er aktiv. 383 meter over havet.

Når Thailand feirer vannfestivalen Song Kran hvert år i april, er Phanom Rung stedet å være. Prosesjoner oppover i fjellet, naturlige lyd- lysshow og dans hører med til det som skjer i løpet av de tre dagene man feirer den vellykkede renoveringen.

Selve tempelet Phanom Rung ble påbegynt på 900-tallet. 300 år senere var hele området klart. Her er det nå paviljonger, tre broer, en stpr dam og terrasser. Broene er serpentinbroer, naga, og de eneste tre av denne typen som er bevart i Thailand.

De aller mest spektakulære khmertemplene er selvfølgelig å finne i Kambodsja, for eksempel Phra Vihan. Det ligger på en klippe med utsikt over slettene mot Angkor Wat, khmerenes gamle hovedstad. Phra Vikan går det an å komme til fra Thailand, politiet deler ut endagsvisa ved grensestasjonen. På veien mellom Phanom Ruang og Phra Vihan finnes det flere ruiner fra khmertiden.

Beliggenhet: Phanom Ruang ligger cirka 50 mil nordøst for Bangkok, sydvest for byen Surin. Tempelområdet er ikke helt lett å finne frem til. Ta tog eller buss til Surin og deretter taxi. En annen mulighet er å leie bil.

MAE HONG SON LOOP
- Tåkebelagte fjell, regnskoger, fosser og varme kilder.

Nord i Thailand, i grensetraktene mot Burma, finnes det smale og svingete veier for den som vil komme seg unna de vanlige turisttråkkene. Med leid bil kan man bruke et par dager til å nyte egne oppdagelser. Hundre mil vei med småbyer og lokale markeder, fantastisk god mat og et helt annerledes Thailand.

Langs vei 108, som kalles Mae Hong Son Loop, ligger det mange små byer, og du treffer forskjellige fjellfolk - alle med sitt eget språk, kultur og religiøs overbevisning.

Beliggenhet: Nord i Thailand, på grensen mot Burma. Hit kommer man med fly til Chiang Mai, så med leiebil. Alle større selskaper flyr nå regelmessig til Chiang Mai, turen tar to timer fra Bangkok. Bilturen går fra Chiang Mai til Pai, videre mot Mae Hong Son, over Khun Yuam og tilbake til Chiang Mai.

NAI HARN BEACH
Dette er en lite utforsket strand på ferieøya Phukets sydvestre spiss. Området eies og beskyttes av munker. Foruten Phuket Yacht Clubs bygning langt borte i enden av stranden finnes det ingen hus her. Jo forresten - et par heller skrale og delvis provisoriske restauranter som lager utmerket mat og har den mest perfekte beliggenheten for den som vil se solen gå ned i Andamansjøen.

Beliggenhet: 18 kilometer fra Phuket Town, dobbelt så langt fra charterbeachen Patong. Man kommer hit uten for mye bryderi med taxi eller andre fremkomstmidler.

PROVINSEN TRAT
Provinsen ligger på grensen mellom Thailand og Kambodsja. Dette er Pol Pot-land. I jungelen her gjemte den kambodsjanske diktatoren seg de siste årene før han døde. Trat er den sentrale byen i provinsen og det kryr av folk som skal ut til nasjonalparken og det maritime reservatet Koh Chang. De mer eventyrlystne passerer de militære kontrollpunktene som man fortsatt kan finne her, og tar seg inn til byen Hat Lek, den absolutte grensen mot Kambodsja. Grensehandelen her er omfattende.

Beliggenhet: Trat ligger 40 mil rett sørøst for Bangkok. Best er det å leie en jeep. Ferden videre til Trat tar ytterligere et par timer.

FISKEPIREN I HUA HIN
Det kongelige feriestedet Hua Hin sør for Bangkok er et relativt avslappet og tilbaketrukket pustehull. Her kan man spise fantastiske fiske- og skalldyrsretter på små restauranter ved strandkanten. De beste spisestedene ligger ved den store piren Tha Thiap Reua Pramong. Muslinger, blekksprut, krabbe og suppe kokt på hodene til kongefisk. All fersk fisk leveres sent på natten og er et skuespill i strålene fra kraftige lyskastere.

Beliggenhet: 30 mil sør for Bangkok. Lettest er det å dra med tog fra sentralstasjonen Hualampong (drøye tre timer for den vanligste avgangen).

MEKONG
Den myteomspunne elven renner mellom Thailand og Laos på sin vei fra Kina til Vietnam. Millioner av mennesker lever av, på og rundt elven. En fantastisk tur er det å ta toget fra Bangkok til Nong Khai. Tre kilometer øst for byen ligger Friendship Bridge, en 1174 meter lang bro som forbinder Thailand og Laos. Bli her og nyt - eller reis videre inn til Laos hovedstad. Turister kan kjøpe et 15 dagers visum ved grensen.

Beliggenhet: Nong Khai ligger 62 mil nordøst for Bangkok. Toget fra Hualampong tar tolv timer og byr på mye eksotisk i løpet av reisen, som går gjennom Isaan-regionen.

SIMILANØYENE
Området som disse ni øyene utgjør, kalles Skilpaddeøyene og er et av de vakreste steder på jorden. Myk sand og vakkert slipte steinformasjoner, krystallklart vann. Et eldorado for dykkere - best sikt i vannet er det i desember. Perfekt for dagsturer.

Beliggenhet: Åtte mil nord for Phuket. Nås med båt fra Patong Beach. Undersøk på forhånd om det er besøksforbud på øya - det forekommer nemlig.

FOSSEN NA MUANG PÅ KOH SAMUI
En aldeles nydelig foss, midt i den duftende jungelen, for den som vil leke Tarzan. Na Muang er det mest betagende av de to vannfallene på Koh Samui. Her fosser vannet nedover stupet og danner siden et basseng man kan svømme i. Fallet har flere nivåer for den som orker å klatre oppover.

Beliggenhet: Tre mil fra Chaweng Beach. Å ta taxi koster ikke mye og er verd pengene - skjønner man når man kommer til den bratte oppoverbakken.

KOH SAMET
Byen Rayong ligger en behagelig reise fra Bangkok. Selve Rayong er ikke mye å rope hurra for, men her ifra kan man dra videre til øya Koh Samet. Øya er nasjonalpark og lokker mange thailendere, ofte unge mennesker som vil slippe unna Bangkok for et par dager. Det kan være vanskelig å finne noe sted å bo på øya i de thailandske høytidene. Pass for øvrig på å kjøpe Nam Pla (fiskesaus), som er en spesialitet i Rayong.

Beliggenhet: Rayong ligger 22 mil sørøst for Bangkok. Derifra går det båter til Koh Samet. Det finnes massevis av gunstige helgeturer å få kjøpt i Bangkok.

CHALONG BAY
Piren i bukten på Phuket kryr av fiskebåter. Å leie seg plass på en båt tidlig om morgenen og siden ligge utpå og fiske er oppfyllelsen av drømmen om en perfekt dag. Tråling etter tunfisk, pilking etter småfisk og kanskje biter haien? Det blir varmt under båttaket, men i kahytten er det kalde drikker å få. Velg gjerne en rask båt for å få mer tid til å fiske.

Beliggenhet: Piren ligger en halvtimes taxiferd fra hotellet på Chang Beach. Ferdige turer er å få kjøpt overalt på Phuket.

KOH CHANG
Naturreservatet rundt den store elefantøya består av 52 øyer. Vannet er krystallklart, naturen er magnifikk og dyrene er mange: Kobraer, pytonslanger, villsvin og øyas egen froskeart blander seg ,ed turistene i regnskogen.

Beliggenhet: Ta taxi fra Trat i Laem Ngop og så båt ut til øyene.

#2
John

John

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 10 Innlegg:
Ingen kommentar utover at dette er greit materiale å dele med andre. Svarer for å minne om http://www.2bangkok.com/ som har endel for de som er interessert i å gå tilbake i tid (Bangkok, pluss relevant info om tøys med edelstener).
Hepp, JP
www.siam-guide.com - john@lanna.com eller john@asia-easy.com

#3
Knut Skaar

Knut Skaar

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 88 Innlegg:
Jeg synes det var på sin plass å få litt liv i denne tråden. Thailand slik det var for noen hundre år siden er et fasinerende tema. Dersom du du planlegger dine reiser i Thailand, kan man virkelig få mange flotte inntrykk av hvordan Thailand så ut i det mest hellige steder for 1000 år siden.

Her er noen inntrykk fra gamle hovedsteder og templer i Thailand....
1. Sukhutahi
http://skaarpictures.com/images45/
En fantastisk historisk by, Thailands 1. hovedstad. Anbefales spesielt kveld med flott lys i parken og blant de gamle tempelruinene.
Postet bilde

2. Ayuttaya
http://skaarpictures.com/images144/
Man får virkelig et inntrykk av det rike og høyt utviklede samfunn som hadde kontrollen i Thailand fra den 2. hovedstad i Thailand.
Postet bilde

3. Buriram, Phi Mai og Thanung Rung
http://skaarpictures.com/images78/
Et eksemplel på kmers innflytelse på Thailand for 800 til 1000 år siden. Ikke like 'utrolig' som Angkor, men anbefales sterkt for den som verdsetter de våre forfedre gjorde...
Postet bilde

4. Relatert til Thailand, men Kambosja i samme tidsperiode Angkor
En liten påminnelse på hvor ufattelig gigantisk og fantastisk flott denne regionen smykket og lagde sine templer og hellige steder. Et lite inntrykk fra vår dager i Angkor.
http://skaarpictures.com/images58/

Håper bildene kan være en inspirator for de som planlegger reiser i disse områdene. God Tur!
Hilsen Knut
Bilder fra Thailand: http://skaarpictures.com
Bilder fra Irland: http://irelandpictures.net

#4
suriyo

suriyo

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 5 696 Innlegg:
Langt innlegg, men mye god lesning. Thailand har jo en fantastisk historie og vise til. Mange steder og besøke om man har interesse for "østens mystikk" og dens historikk. Alle de 76 provinsene har sin unike historie.
Thailand er mye, MYE mer enn stolpebarer og a gogo barer !

Også merket med et eller flere av disse nøkkelordene: Thailand

0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 anonyme brukere