Gå til innhold

Foto

Fedme: Flere myter og halvsannheter • Vennligst logg inn for å svare
5 svar til dette emnet

#1
tavarish

tavarish

  Medlem

 • Medlemmer
 • 5 599 Innlegg:


I januar 2013 publiserte New England Journal of Medicine en artikkel om fedme som skapte mye oppsikt og debatt, noe jeg oppsummerte pg diskuterte her: Myter og fakta om fedmeForfatterne presenterte noen utbredte oppfatninger om fedme som mange har stor tro på, men som de hevdet kunne anses som myter eller bare antakelser. I artikkelen klassifiserte de disse påstandene som myter:

 1. «Små endringer i kaloriinntaket eller -forbruket fører til store, langvarige vektendringer» (jeg har nylig skrevet mer om hvorfor dette kan være en myte her.)
 2. «Man må ha realistiske mål når man skal gå ned i vekt»
 3. «Et langsomt vekttap er bedre enn et raskt vekttap»
 4. «Man må være «klar» for å gå ned i vekt»
 5. «Kroppsøvning på skolen er viktig for å forebygge fedme»
 6. «Amming forebygger fedme»
 7. «Sex forbrenner 100-300 kalorier»

Disse påstandene kunne ifølge forfatterne betraktes som rene antakelser, med gode bevis hverken for eller mot:

 1. Å spise frokost forebygger fedme
 2. Spisevaner og livsstil fastsettes i barndommen
 3. Frukt og grønnsaker reduserer eller forebygger vektøkning
 4. «Jojo-slanking» er skadelig
 5. Småspising bidrar til vektøkning
 6. Omgivelsene (fortau, tilgang til parker osv) påvirker forekomsten av fedme

For noen dager siden ble en ny artikkel av stort sett de samme forfatterne (inkl. David Allison, Arne Astrup, George Bray, Barbara Rolls og Brian Wansink) publisert på nett hos tidsskriftet Critical Review in Food Science and Nutrition. Artikkelen er både en gjentakelse og en fortsettelse av fjorårets. I den nye artikkelen er antallet myter økt til ni, hvorav to er nye og nummer 7. fra den første listen er tatt bort:

Les resten her: http://sunnskepsis.w...eter/#more-2372#2
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 24 161 Innlegg:

Hvorfor ikke gjøre det enkelt?  Forbrenne flere kalorier enn man tar inn, det gjør en slankere og ett garantert vekttap.

 

Tar man inn mye mer kalorier enn man forbrenner, så blir man selvfølgelig feitere.

 

Enkelt og greit.   :smile: 

 

A.H.#3
jing

jing

  Medlem

 • Medlemmer
 • 20 152 Innlegg:
Fire bakterier i tarmene dine kan avsløre om du blir overvektig
Bakteriene kan avgjøre om folk står i fare for å utvikle fedme, type 2-diabetes og hjerte/kar-sykdommer.
 
 

 

Derfor endres tarmkulturen

Ifølge Oluf Borbye Pedersen er det flere forskjellige årsaker til at folk får en usunn bakteriekultur i tarmen.

For det første har alle mennesker forskjellig genetikk. Det vil si at det er forskjeller i hvilke bakterier forskjellige personer vil tolerere.

For det andre er vi blitt altfor redde for bakterier og lever så sterilt at de sunne bakteriene ikke har mulighet for å komme ned i tarmen vår gjennom det vi spiser.

For det tredje bruker vi altfor mye antibiotika. Disse legemidlene dreper ikke bare skadelige bakterier, men også mange av de sunne bakteriene i tarmen. Spesielt antibiotika i de første leveårene kan føre til en fattig bakteriesammensetning i resten av livet.

 

Det viste seg at personer med normal vekt har en rikere tarmkultur enn overvektige – altså flere forskjellige bakterietyper i tarmen og flere av dem.

– Vi kan se at overvektige personer har mistet en del av genene i tarmkulturen sin. Det er et uttrykk for at bakteriearter har forsvunnet og dermed også at tarmkulturen er blitt fattigere. Det påvirker personens helse, forteller en annen bidragsyter, professor Søren Brunak fra Center for Biologisk Sekvensanalyse ved Danmark Tekniske Universitet.

 

 #4
jing

jing

  Medlem

 • Medlemmer
 • 20 152 Innlegg:
Ble plutselig fet etter å ha fått bakterier fra overvektig donor

En kvinne med alvorlig bakterieinfeksjon i tarmen ble kurert av tarmbakterier fra en frisk donor. Men få måneder senere hadde hun utviklet fedme.

 

http://forskning.no/...vervektig-donor#5
jing

jing

  Medlem

 • Medlemmer
 • 20 152 Innlegg:
Tarmbakterier gir oss kalorier

Det er flere faktorer som kobler fedme til tarmbakterier.

For få år siden viste forskning for eksempel at sterile mus – mus som ikke har noen bakterieflora i kroppen – er beskyttet mot den fetende virkningen av vestlig kosthold.

Dessuten er det mye som tyder på at tarmfloraen er forskjellig hos tynne og tykke, både blant mus og menn. Overvektige mus og mennesker har ofte flest bakterier fra gruppa Firmicutes i tarmene, mens normalvektige har flere Bacteroides.

Forsøk har også vist at tynne mus ble fete etter å ha fått transplantert inn bakterier fra tarmen til tykke mus. En av grunnene til dette kan være at noen bakterier er flinkere til å frigjøre næringsstoffer.

Bakteriene lever av å bryte ned karbohydrater som kroppen selv ikke klarer å fordøye. I denne prosessen lager de også næring som tarmen kan ta opp. Og noen bakterier gir oss altså flere slike kalorier enn andre.

I tillegg er det også flere tegn som tyder på at endringer i bakterieflora påvirker fedme. Forskning tyder på at deler av effekten etter fedmeoperasjoner faktisk kan tilskrives endringene som inngrepet gjør i tarmfloraen.

Etter operasjonen ser man for eksempel ofte en umiddelbar nedgang i insulinresistens, som altså ikke kan skyldes vekttap.

 

 

http://forskning.no/...vervektig-donor#6
jing

jing

  Medlem

 • Medlemmer
 • 20 152 Innlegg:

Hvorfor ikke gjøre det enkelt?  Forbrenne flere kalorier enn man tar inn, det gjør en slankere og ett garantert vekttap.

 

Tar man inn mye mer kalorier enn man forbrenner, så blir man selvfølgelig feitere.

 

Enkelt og greit.   :smile: 

 

A.H.

enkelt og greit, selv en bensinbil med lekk drivstofftank vil forbruke mindre bensin med nye tennplugger, forutsatt at de som satt i var av en viss alder 


Dette innlegget har blitt redigert av jing: 20 mai 2015 - 12:37


Også merket med et eller flere av disse nøkkelordene: AF

0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 anonyme brukere