Gå til innhold

Foto

Ikke bruk palmeolje!

- - - - -

 • Vennligst logg inn for å svare
50 svar til dette emnet

#1
tavarish

tavarish

  Medlem

 • Medlemmer
 • 5 599 Innlegg:


Hva er problemet med palmeolje?

 

Palmeolje finnes i margarin, kjeks, babygrøt, såpe, potetgull, supper, sauser, frokostblandinger og en hel rekke andre varer som er vanlige i norske husholdninger. I tillegg produseres biodrivstoff av palmeolje. Men hva er det med denne oljen som truer regnskogen?

 

Palmeolje er vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Årlig hugges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer. Etablering av oljepalmeplantasjer er i dag den viktigste drivkraften bak avskoging i Indonesia og Malaysia.
 

Etterspørselen etter den billige palmeoljen har gjort den til en stor eksportvare. Det globale forbruket er fordoblet siden 2000 (UNDP, Greenpeace) og dersom det fortsetter i samme tempo vil vi se en ny dobling innen 2020.
Indonesia og Malaysia er verdens største palmeoljeprodusenter. Omtrent 85 % av palmeoljen på det globale markedet kommer derfra. Som et svar på det økende globale forbruket har Indonesia satt seg som mål å doble sin palmeoljeproduksjon og det er planlagt mange nye plantasjekonsesjoner. Brasil, Papua Ny Guinea, Kongo, Ecuador og Paraguay er også land hvor det ekspanderes.

 

http://www.regnskog....31F7A8FFA3C2F4A

 

SAY NO TO PALM OIL!

 

SAY NO TO PALM OIL! Did you know that most of us are fueling one of the world’s biggest ecological disasters and acts of primate genocide in history?

Vedlagt fil  1385973_456299091145434_1085384246_n.jpg   68,51K   10 Antall nedlastinger

Borneo and Sumatra are two of the most bio-diverse regions of the world, yet they have the longest list of endangered species. This list includes the magnificent orangutan. These two South-East Asian islands are extremely rich in life, containing around 20,000 flowering plant species, 3,000 tree species, 300,000 animal species and thousands more being discovered each year. Despite this amazing biodiversity and delicate web of species, an area the size of 300 football fields of rainforest is cleared each hour in Indonesia and Malaysia to make way for the production of one vegetable oil. That’s 6 football fields destroyed each minute. This vegetable oil is called palm oil, and is found in hundreds of the everyday products, from baked goods and confectionery, to cosmetics and cleaning agents… many of which you buy in your weekly shopping.
 

Due to the massive international demand for palm oil, palm oil plantations are rapidly replacing the rainforest habitat of the critically endangered orangutan; with over 90% of their habitat already destroyed in the last 20 years.

 

http://rawforbeauty....o-palm-oil.html#2
Vaga Bond

Vaga Bond

  Medlem

 • Banned
 • 111 Innlegg:

Ok, så da er det altså 3 argumenter mot palmeolje:

1 Orangutanger brenner opp og reinskog avskoges

2 Oljen er angivelig "helsefarlig", yeah, right...

3 Den konkurerer mot europeisk rapsolje

 

Noen fler??

 

 

Hvilke fordeler er det så med palmeolje?

 

 

For å produsere ett tonn palmeolje trengs en sjettedel av arealet som trengs for å produsere nærmeste konkurent som er rapsolje, eller en åttendedel i forhold til solsikeolje, eller nesten så lite som en niendedel av arealet som trengs i forhold til soyaolje.

 

 

Og disse tallene er med dagens palmegener. Det har blitt utviklet kloner som klarer å produsere hele 10 tonn pr hektar. Dvs at palmeoljen kan bli så mye som 15 ganger mer effektiv å dyrke som rapsolje i forhold til påkrevd areal.

 

 

Er det miljøbevist å fylle biodiesel på tanken?

 

Tyskerne er storforbrukerne og storprodusentene av biodiesel, da fra raps som de også dyrker selv.

 

I 2011 var biodieselforbruket i EU 224 tusen fat/dag. Flater ut, har tidligere økt

I 2011 var biodieselproduksjon i EU 164 tusen fat/dag. Flater ut, har tidligere økt

I 2011 var biodieselproduksjon Verden  374 tusen fat/dag. Øker kraftig

I 2011 var norsk fosil oljeproduksjon 1750 tusen fat/dag. Synker

 

Norge har innført omsetningspåbud  av biodiesel, 2-5%? HÆÆÆÆ???

Helt sant,  sitat fra wikipedia:

"

Biodiesel som selges som drivstoff for biler i dag er blandingsprodukter med diesel basert på mineralolje som hovedbestanddel. I de fleste land brukes et system med en såkalt "B-faktor" for å angi hvor stor andel biodiesel som er tilsatt. Produktbetegnelsen har en B, etterfulgt av et tall som angir innblandingsprosenten. B5 består av 95% mineraloljebasert diesel og 5% biodiesel. Blanding opp til B20 (80% diesel/20% biodiesel) kan generelt brukes i vanlige dieselmotorer i dag. Ren biodiesel (B100) krever spesielle motorkonstruksjoner og tilpasninger for å unngå problemer med slitasje og ytelser.

Norge har omsetningspåbud for biodrivstoff. Påbudet er på 5% fra 2010. Dette er et mer ambisiøst påbud enn det Statens forurensningstilsyn (SFT) anbefalte regjeringen å gå for.[1]

I dag markedsføres både B5 og B100 i Norge, og B5 finnes på pumper over hele landet. Alle dieselbiler kan kjøre på B5.

"

og

"

En FN-studie viser at dersom 10% av fossil diesel skal erstattes av biologisk, vil det beslaglegge mellom 8 og 30% av all dyrket mark på jorden

"

Jeg antar dette er tilbakekjøpsavtaler av biodiesel fra EU, altså rådyr rapsolje Norge kjøper. Har ikke funnet noen kilder som viser noen betydelig produksjon i Norge.

 

 

Så hvorfor kampanje mot palmeolje, men for biodiesel?

 

Det dyrkes raps på ca. 4 % av EU sitt landbruksareal, hvor oljen benyttes til Biodiesel. Ca. 30 % av rapsfrøet gir olje, de resterende 70 % går i hovedsak til proteintilskudd i dyrefor. Et vekseljordbruk med rapsdyrking, vil gi bedre jordsmonn og øke avlingene av kornprodukter. Det stilles krav i Norge og EU til sporbarhet av råvarer til Biodiesel, og at disse ikke er i konflikt med produksjon av mat. Biodiesel fra Biol møter disse kravene. Det ligger også fortsatt store landbruksarealer brakk i EU og spesielt tidligere Øst Europa / Sovjetstater. OECD sier i sine beregninger at arealbruken til biodrivstoff kan mangedobles uten at det går ut over matproduksjon. http://www.biol.no/?137031

 

 

 

 

kilder:

http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_oil

http://no.wikipedia.org/wiki/Biodiesel

http://www.inforse.o...s/biodiesel.htm

http://www.worldfoli...rint.php?id=527

http://www.indexmund...aph=consumption

http://www.indexmund...raph=production

http://www.indexmund...raph=production

http://www.indexmund...raph=production

http://www.biol.no/?137031#3
tavarish

tavarish

  Medlem

 • Medlemmer
 • 5 599 Innlegg:

Det er helt sikkert fordeler med palmeolje, men prisen man betaler er ganske høy.

Siden år 2000 til 2013 er forbruket av palmeolje fordoblet i verden. Med hasigheten dette skjer i vil man få en ny fordobling igjen i 2020. I EU så produserer man veldig lite palmeolje, da man får mer igjen for varer som gir mer penger. Så for å kunne produsere stadig mer palmeolje så kommer nye plantasjer til i fattige land. Og siden palmeolje er så rimelig så kan man ikke bruke godt dyrkbar jord. Man benytter istedefor regnskogsområder, for det er områder hvor man ikke har direkte inntjening i dag og da blir det billig.

I forhold til mengden palmeolje man bruker i verden så er det en dråpe i havet det man kan produsere i EU eller den vestlige verden. Men om noen setter opp en plantasje hjemme i Oslo og bruker den palmeoljen man får derfra, så er jeg selvfølgelig ikke mot det. Men jeg er imot at man skal fjern regnskogen og artene som lever der for at verden skal få en billig olje vi kan overkonsumere,

Vi ser en enorm avskoging i verden. Spesielt i fattige land. Naturlig skog hjelper oss å bevare et godt miljø, mens plantasjetrær ikke har den muligheten. Det er veldig korttenkt å fjerne all regnskog for å produsere en olje som egentlig kun har en fordel - den er rimelig. For den er ikke miljøvennlig og ikke er den helsebringende.

Det er mange år siden jeg sist kjøpte palmeolje for bruk. Og jeg sjekker det jeg spiser så langt jeg kan for å se til at det ikke er produsert med palmeolje. Det er et av mine små bidrag for en bedre verden, som koster meg veldig lite. Så får vi se om det gjør at det er regnskog igjen når jeg neste generasjon kommer, men jeg håper jo det.#4
SomLak

SomLak

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 10 668 Innlegg:

Helseskadene ved palmeolje har vært kjent i flere år. Nå reklamerer man med at produkter IKKE inneholder palmeolje. I Norge har forbruket gått kraftig ned (mer enn 50 %) de siste årene. I Danmark er det så vidt jeg vet om ikke forbudt, så i hvert fall kun tillatt brukt i svært små mengder. Som vanlig i slike saker, henger Norge etter.

 

Sånn som jeg har oppfattet det, er ukritisk forbruk av palmeolje nærmest ensbetydende med at man er ressursfattig og uopplyst. Men det er selvsagt mulig at bildet er annerledes på verdensmarkedet.#5
balo

balo

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 2 450 Innlegg:

Palmeolje har for lengst godt ut på dato for oss som er opptatt av et sunt kosthold.  Det er rett og slett ikke sunt for kroppen. 

 

Derimot kokosnøtt olje , der finner du mirakeloljen .  

Jeg har to typer på kjøkkenet, kokosnøtt kokeolje som tåler høy steketemperatur og er en nøytral god olje å bruke. 

Den andre er kaldpresset jomfru olje. perfekt i salater , eller ta deg 2 spiseskjeer hver dag så blir du kvitt mye rusk i maskineriet . #6
SomLak

SomLak

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 10 668 Innlegg:

To spiseskjeer med olivenolje hver dag ! Tipper du er en kraftig plugg..... :smile:#7
balo

balo

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 2 450 Innlegg:

To spiseskjeer med olivenolje hver dag ! Tipper du er en kraftig plugg..... :smile:

 

Det er virgin kokosnøttolje , ikke olivenolje , det er en stor forskjell der. 

 

Forskning viser at oljen inneholder ganske mange viktige ting som kroppen tar til seg.  

 

Du kan lese mere om det her: 

http://coconutoil.com/


Dette innlegget har blitt redigert av balo: 29 oktober 2013 - 19:50


#8
SomLak

SomLak

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 10 668 Innlegg:

Det er virgin kokosnøttolje , ikke olivenolje , det er en stor forskjell der. 

 

Forskning viser at oljen inneholder ganske mange viktige ting som kroppen tar til seg.  

 

Du kan lese mere om det her: 

http://coconutoil.com/

Jeg vet det. Har konvertert til rapsolje. Og olivenolje når det passer. Men å helle i seg olivenolje (to spiseskjeer daglig) kan jeg aldri tenke meg er særlig smart. #9
balo

balo

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 2 450 Innlegg:

Nemlig derfor heller jeg i meg 2 spiseskjeer med jomfru kokosnøtt olje. Og det funker, føler meg som en jomfru snart. #10
combat

combat

  Medlem

 • Medlemmer
 • 933 Innlegg:

Det er virgin kokosnøttolje , ikke olivenolje , det er en stor forskjell der. 

 

Forskning viser at oljen inneholder ganske mange viktige ting som kroppen tar til seg.  

 

Du kan lese mere om det her: 

http://coconutoil.com/

Vet ikke om kokosolje er så veldig sundt, er jo mettede fettsyrer og har likhetstrekk med palmeolje.

Fakta kan du lese her: http://bramat.no/kos...ta-om-kokosolje#11
SomLak

SomLak

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 10 668 Innlegg:

Vet ikke om kokosolje er så veldig sundt, er jo mettede fettsyrer og har likhetstrekk med palmeolje.

Fakta kan du lese her: http://bramat.no/kos...ta-om-kokosolje

Balo blir nok lurt av placebo-effekten. :smile:#12
Riflefish

Riflefish

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 24 745 Innlegg:

husker min far fortalte  fra kriggen da de bestilte karbonadesmørbrød var det røbetter stekt i tran,

 

tran   er det eneste jeg nå har med meg fra norge,,

 

mc3b8llers-tran.jpg
 
borneo
 
SMALL_DPUO_Postcard.jpg

Dette innlegget har blitt redigert av tavarish: 30 oktober 2013 - 12:34

Pain is temporary, honor lasts forever.


#13
Vaga Bond

Vaga Bond

  Medlem

 • Banned
 • 111 Innlegg:

Det er ihvertfal ikke smart å helle i seg biodiesel, det er fett det!

 

Kokkosnøtttolje er neten like sunt som smør. Nesten like mye mettet fett. Nesten som i eggeplomme. Men onde tunger har  sagt det ikke er sundt. At de ikke har forbydd høna å legge egg enda er meg en gåte. Fore opp kyllingen på hjerteinfarkt, det stygt gjort, er det. Da er det bedre med en balutabort.#14
balo

balo

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 2 450 Innlegg:

Vet ikke om kokosolje er så veldig sundt, er jo mettede fettsyrer og har likhetstrekk med palmeolje.

Fakta kan du lese her: http://bramat.no/kos...ta-om-kokosolje

 

Det er en gammel myte at de mettede fettsyrene til kokosnøtten er skadelig , og det har det faktisk vært mye forskning om. 

 

Det er bare å google litt rundt så finner du ut hvor bra kokosnøttolje er. #15
PoMoat

PoMoat

  Medlem

 • Medlemmer
 • 22 902 Innlegg:
http://www.aftenpost...sj-7355859.html
En klassiker taper sitt gode renommé...

#16
Phay

Phay

  Medlem

 • Medlemmer
 • 21 460 Innlegg:

Godt å se bamsemums er grønn

 

http://ezpalmeolj.se...(kat)/Sjokolade


Redigert signatur

#17
tavarish

tavarish

  Medlem

 • Medlemmer
 • 5 599 Innlegg:

http://www.aftenpost...sj-7355859.html
En klassiker taper sitt gode renommé...

 

Personlig synes jeg den har gjort det over lang tid nå - sammen med det meste Freia sin sjokolade. For etter at Freia ble solgt synes jeg smaken har forandret seg på det meste av sjokoladen deres. Så jeg er enig med deg.

Freia sine produkter har jeg valgt bort i mange år nå, istedefor spiser jeg Nidar (de har også noen produkter med palmeolje jeg velger bort) og produkter med over 80% kakao da man kan putte mindre annet i.

Nå tror jeg kanskje ikke at palmeolje i så små mengder man får i sjokolade er skadelig, men i en verden som sliter så synes jeg det er unødvendig å være med på å avskoge områder. Det koster ingenting å velge bort produkter som ikke tar hensyn til en bærekraftig utvikling. Dersom palmeoljen produseres på Rodeløkka i Oslo så stiller saken seg anderledes.

 

Ellers er jo Nidar Bergene sjokoladene, Bambesums, After Eight, Nero og Stratos så godt at det er enkelt å velge bort sjokolade med palmeolje i :-).#18
Phay

Phay

  Medlem

 • Medlemmer
 • 21 460 Innlegg:

Jaja, så var det kakao :-)

 


Redigert signatur

#19
tavarish

tavarish

  Medlem

 • Medlemmer
 • 5 599 Innlegg:

Jaja, så var det kakao :smile:

 

 

Jeg håper, og regner med, at norske bedrifter i allmenhet er såvidt opplyste at de passer på at råvarene kommer fra steder hvor man ikke bedriver slikt som vi ser i denne reportasjen.

Personlig kjøper jeg Fair Trade produkter når jeg kan da det koster litt ekstra men gir bedre samvittighet, men jeg håper jo at bedrifter som selger meg annet har en porsjon samvittighet selv.#20
Samed

Samed

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 1 241 Innlegg:

Nyter bare mørk sjokolade og da helst Freia Dronningsjokolade, tror (håper) ikke at den inneholder palmeolje.

 

10261.png
Uansett hvordan det nå er, denne gir jeg ikke slipp på. :P


Også merket med et eller flere av disse nøkkelordene: AF

0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 anonyme brukere