Gå til innhold

Foto

giganter i trøbbel etter Galaxi,s framgang Peter Chou er gründer og sjef i HTC. Selskapet hans har vært høyt oppe, men opplever en ny skarp bølgedal n

- - - - -

  • Vennligst logg inn for å svare
1 svar til dette emnet

#1
Riflefish

Riflefish

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 24 745 Innlegg:


Postet bilde Peter Chou er gründer og sjef i HTC. Selskapet hans har vært høyt oppe, men opplever en ny skarp bølgedal nå. Foto: ROBERT GALBRAITH


Ett feilskjær kan lede fra topp til bunn
Nok en mobilprodusent faller brutalt fra toppen. – Mulighetene for å mislykkes i produktutviklingen er nesten uendelige, sier analytiker.

Jonas Blich Bakken

Publisert: 09.08.2012 - 19:45 Oppdatert: 09.08.2012 - 19:45

Share on email Share on print Det er få markeder som er så brutale som mobilbransjen har vært de siste årene. Selskapene på toppen har falt som fluer, med heftige oppsigelsesrunder og blodrøde underskudd.

Denne gangen er det HTC som er i trøbbel, et selskap som i en kort periode solgte flere mobiler enn Apple i USA, men som har fått halvert sin markedsandel fra i fjor. Nå leverer selskapet resultater som får aksjonærene til å flykte. Fra før av er Nokia i trøbbel, Ericsson borte, Motorola knust og solgt og RIM nesten i ruiner.

Les om Samsungs smarttelefon-dominans, og Nokias fall: Denne mobilen gir Iphone bank

Hard straff
- Blackberry mislyktes med å ta steget til neste generasjon, og da blir straffen veldig hard. Nokia er samme sak, de mislyktes i utviklingen av neste generasjon, påpeker Gartner-analytiker Leif-Olof Wallin.

I de fleste andre bransjer er ikke utslagene så store og så raske. Ingen gjør som Apple eller Googles Android-system i pc-bransjen eller bilbransjen, og tar over hele føringen i markedet på svært få år.

Og ingen feiler så spektakulært som mobilprodusentene.

Så sent som ved inngangen til 2007 hadde Nokia, Motorola og Sony Ericsson en samlet markedsandel på 67 prosent. Nå er Motorola kjøpt av Google, som mest var ute etter patentene, mens Nokia er i fritt fall og Sony har overtatt restene av det som tidligere het Ericsson.

- Det er de avanserte telefonene som har mislyktes for produsentene, sier Wallin, og påpeker at Nokia fremdeles selger mange mindre avanserte mobiler, men dette gir ikke selskapet gode nok marginer.

For de mest avanserte telefonene har ting utviklet seg raskt, og de som faller kan gå fra toppen til at ingen kjøper dem svært raskt.

- Det er mindre feilmarginer enn i andre bransjer, og raskere utvikling av komponenter. Mulighetene for å mislykkes i produktutviklingen er nesten uendelige, sier Wallin.

Fallende kjemper:

Nokia

Hadde rundt 40 prosent av verdensmarkedet og var enda mer dominerende innen smarttelefoner. Klarte ikke å gjøre sitt Symbian-system godt nok i konkurranse med Iphone, og har fallt brutalt. Trenger suksess med Windows, raskt.

Motorola

Gammel kjempe som var nest størst inntil for fem år siden. Slet blant annet med å få til programvare og klarte ikke å fornye seg. Kjøpt av Google etter massivt fall - Google var trolig mest interessert i patentene.

RIM

Blackberry ble synonymt med epost på mobil i en del markeder, men selskapet sliter voldsomt med å gjøre sitt økosystem konkurransedyktig.

Ericsson

En gammel kjempe som måtte alliere seg med Sony og ble Sony Ericsson. De har hatt noen suksesser, men for mye motgang, og Sony har nå tatt over hele butikken.

Siemens

Siemens var en av de store første halvdel av 2000-tallet, men solgte mobildivisjonen til Benq etter nedgang. Etter salget ble denne virksomheten lagt ned etter rundt et år.

HTC

Var store på Windows, men da dette gikk ned prøvde de seg på Android - opprinnelig med stor suksess. Men så tok Samsung over.Kort liv
Wallin mener størrelsen på markedet gjør det spesielt, samt den korte livssyklusen til produktene. Med unntak av Apple selges nye modeller bare i noen måneder, og de byttes raskt ut av brukerne.

- Dette er et vanvittig stort marked, med en årsproduksjon av enheter som knapt finnes noe annet marked. Dette er enheter med profil, det er ingen andre markeder som er så intensive, sier Wallin.

Kan Apple feile like fort?
Men kan Apple falle like raskt hvis de bommer med en ny modell? Wallin mener Apple allerede har levert en slik bom, og klart seg.

- Apple har mer rom for å bomme enn de andre. De har større lojalitet. Mange ble skuffet over Iphone 4S, men den solgte godt likevel, sier han.

Han mener Apple, som kontrollerer sitt eget økosystem med mobiler, apps og operativsystem er mindre sårbare, mens mobilprodusentene som lager Android-telefoner kan byttes ut raskere – slik som HTC har fått erfare. Samsung er klart størst på smarttelefoner nå, men som Android-produsent er de nok avhengige av å levere hver gang, ellers kan særlig andre Android-produsenter ta over kundene deres.


Pain is temporary, honor lasts forever.


#2
TGfan

TGfan

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 1 236 Innlegg:
Kjøpte 2 stk. Samsung Galaxy S3 for 2 dager siden, en til meg og en til kona. Vi begge brukte HTC før vi byttet til Samsung. Har også Samsung Galaxy Tab og er veldig fornøy med det. Vi venter derfor ikke på iphone 5 som kommer ut til neste måned.
TGfan
Smooth as Silk
0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 anonyme brukere