Gå til innhold

Foto

En vanlig dag i Thailand.

* * * * - 11 Stemmer

 • Vennligst logg inn for å svare
1430 svar til dette emnet

#1421
Olav Seglem

Olav Seglem

  Medlem

 • Medlemmer
 • 1 733 Innlegg:

Nei, det er helt motsatt av oss i Norge.

Her har som regel huset førsteprioritet, kansje det kommer av at vi kjenner nødvendigheten av at det er solid for å kunne tåle vinter- og høstklima.

I Thailand er klimaet på det jevne mer vennligsinnet.

Selv om man innimellom hører om tre som har falt ned over hus og folk som har oppholdt seg inni er omkommet.

 

Samtidig tror jeg det kan være en endring på gang. Global House, Home Pro etc spretter opp som paddehatter og nye leiligheter bygges. 

De synes være av betydelig bedre kvalitet enn den eldre bygningsmassen så det synes som utviklingen går framover.

Men så var det dette med thaier og vedlikehold da :-) :-)#1422
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 22 987 Innlegg:

Jeg kjørte hele gjengen til risfeltet i går, og da tok jeg bilder av husene langs veien.  Nå skal det sies at det var mange bedre nye hus også, men tok bilder av eldre thaihus og stolpehus.  Rett og slett for å vise at mange thaier lever og bor som for mange år siden.  Det er artig å se at disse gamle tradisjonelle husene enda finnes også i større byer.

 

Jeg liker gammel tradisjon og at folk tar vare på sin kultur.  Synd at thaiene så ofte har så lite penger, for det hadde vært fint å ta vare på disse stolpehusene som er så typisk for Thailand.  De er jo så fint tilpasset klimaet, og ofte er det 0,3 til 1 meter med vann på bakken under regntia.

 

Så slik ser da de fleste husene til thaiene ut i landsbyene.  Der utlendinger omtrent ikke reiser og ser, samt får med seg det så mange sier det "ekte" Thailand.  Her har de sine små jordlapper som familiene arbeider på, og ofte en liten butikk av ymse slag der husene ligger mot veien.  Mye penger har de ikke, men de er glade, fornøyde og lykkelige. Dette et da også det som jeg tenker på ved thaiene og deres liv.  Enkle hus og enkle mennesker som ikke har det så ille som husene gir inntrykk av.  

 

Det kommer nye hus av og til, så det skjer da forandringer her inne i landsbygdene og landsbyene.  Men dessverre når trepanelen på de artige tradisjonelle stolpehusene er helt ubrukelig, så nærmest klasker de på rustne bølgeblikkplater og malte stål og aluminiumsplater.  Ikke mye pent og forferdelig varmt når sola skinner.

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)#1423
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 22 987 Innlegg:

De typiske stolpehusene er hus tilpasset klimaet i Thailand, og fungerer suverent under regntiden.  Samt at thaiene har sine så kjære sittebord der, og plassen under huset er kjøligere og skyggefult.  Vi har mange i familien som fremdeles har slike hus, og de trives bedre i slike hus enn de moderne hus rundt dem.  Noen vifter sørger for at det blir levelig i skyggen under huset.  Her er det plass til både folk og kjøretøyer av alle slag.  Rommene i annen etasje bruker de kun å sove i, og ha skap til tøy og annet.  De trives best ute helt til det er sengetid, da er det opp i annen etasje og en dag er over.

 

Thaiene liker å ha det bekvemt og være sammen.  Butikken foran huset til dem som har hus mot veien, er kanskje ikke av de beste inntekter men de trives med slik enkel næring.  Jeg spurte en av naboene hva hun tjente, men det hadde hun ikke den minste peiling om.  Alt går i samme kassa både innkjøp og salg, og noe regnskap finnes ikke.  Det går som det går, inntil de går trøtte av det og starter med noe nytt.

 

På min vei hjem fra risåkerene våre i går, så var nok de fleste hus som de var for 15 år eller mer siden.  Noen ganger må de stenge av huset, da de ikke har nok inntekt å leve av i distriktet.  Men de går lett lei mas og kjas på fabrikkene, og de føler jobben som en masete arbeidsplass med "tvang" og uten gleder.  Så det tar ofte ikke så mange månedene før de er hjemme igjen.  Litt strøjobber får de hjemme også, samt at de ofte har litt jord som de kan dyrke.  Ofte er det så tett med nytteplanter, palmer og trær, at de gamle husene nesten blir borte blant alle vekstene.

 

Selv om husene ikke har den fineste standard, så trives thaiene i områdene her og byene vil de helst ikke bo i.  Det er bare hvis de MÅ flytte for det ikke er arbeide å få her de bor.  Det er ofte som skrevet at vi ser hus som stenges av, for pengenød presser folk til å flytte dit det er arbeide.  Heldigvis så har det kommet noen fabrikker her vi bor også, og det meste er forskjellig matproduksjon og da blir det kjærkomment arbeide for folk, og da flytter de hjem igjen og åpner sine hus igjen.

 

Med mer arbeide i distriktene her, så utvider landsbyene seg og mange nye hustyper blir bygget.  Men fremdeles er det mest av de gamle hus rundt oss, men det kommer da nye hus som er nye fargeklatter her.  Enkelte har fått økonomi til å sette opp gjerder og porter også, men det er nok bare noen ganske få som gjør det.  Men forandringer skjer naturlig nok, og om 20 år så er nok mange av de slitte så typiske stolpehusene borte.

 

Vel det var noen innlegg om hvordan thaiene sine hus pleide å være og enda er.

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)#1424
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 22 987 Innlegg:

På grunn av vi synes to av guttene var for unge til å sitte på halvråttne såkalte skolebusser, så bodde vi i Lam Narai i noe over 5 år.  I dag heter det byen Chaibadan, og stedet har utviklet seg enormt mye økonomisk.  Hovedgrunnen er innvandrere fra Kina som har kinesisk familie i Lam Narai, og de får jo raskt thailandsk statsborgerskap.  Hele Lam Narai er styrt av de rike mektige kinesiske familiene, og det synes og i gatebildet her.  Det er nesten mer oppstyr når det feires kinesisk nyttår her enn under songkran.

 

De to beste skolene er og eid av kinesiske familier.  Kinesiske templer med sine karakteristiske røde og gull fargene er lett synlig mange steder i byen.  Det er stadig oppbyggning av de kinesiske templene, for her er det nok penger som blir gitt av de rike kineserene.

 

Kineserene eller "kinathaiene" skiller seg ut på mange måter.  Alle store butikker, sentre, gullsmeder, byggningsartikkelfirmaer og fabrikker eies av kinesiske familier.  På skolene ser vi og at de er annerledes, og er suverent de flinkeste elevene på skolene.  Alle tannlegekontorer, legekontorer og medisinutsalg er det også kineserene som står for.  Legene som er kinesiske er og de flinkeste legene på sykehusene i området.

 

Det pussige er at thaier veldig ofte ser opp til kineserene, men hvorfor ikke lære og gjøre slik som de menneskene som egentlig er innvandrere.

 

Vel slik ser det i alle fall ut i en liten by midt i Thailand, der det er de mange innvandrede kineserene som styrer.

 

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)#1425
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 22 987 Innlegg:

Livet rundt meg i Thailand får meg ofte til å smile litt oppgitt.  Thaiene de starter skjønnhetssalonger og butikker så det suser, og på småsteder som det overhodet ikke er kunder til dette.  Kanskje ikke penger heller, og slitne jenter som kutter sukkerrør tenker ikke mest på skjønnhet og slike ting.  Det er bare å starte opp og iveren den er stor.  Men det går en kort stund så er disse butikkene stengt.

 

Det har vært 4 små steder nærmest boder med uteplass som har solgt kaffe.  Den første holdt ut i omtrent 6 måneder, men så måtte de stenge da det ikke var kunder så det ble overskudd.  Tvers over gata startet det opp en ny butikk som solgte kaffe, og de tenkte nok at deres kaffe solgte bedre.  Eller at de andre ikke var flinke nok, og de nye kafeeieren trodde at dette kunne de så mye bedre.  Like kortvarig ble den butikken.  Men forsyne meg noen måneder kom et en ny butikk som ga seg, og etter det enda en og den fjerde butikken.  Det ble 4 stk. slike kaffesteder og bare 50 meter mellom hverandre.  Her er det tydeligvis ingen "markedsundersøkelse"  Men de er så positive så positive, og det skal de da ha ros for.

 

Spisestedene langs veiene har det vært mange av, og de har litt bedre kundegrunnlag.  For trailere de stopper og spiser og trailere er det mange av, og er maten god så fortelles dette og folk kommer tilbake.  Men med 3 stk. slike spisesteder rett etter hverandre, så er det ikke nok kunder til mer enn ett spisested.  De to som ikke fikk nok kunder og ga seg, de lot selvfølgelig all søppel og dritt ligge igjen og butikken faller fra hverandre med tia.  Rydde og fjerne ting er ett ukjent fenomen.  Enkle matsteder med god mat, og ovnene det er kullgriller eller mat laget over åpen flamme, og ild av tørre greiner som det er over alt.  Kostnadene må holdes nede, for inntektene er ikke så store.  Men den siste butikken som er igjen, den har god mat og de to gamle de lever av sin butikk.

 

Ps.  Den siste butikken til de to gamle, der er boligen bak butikken og noe luxus er det ikke. Man bør bo på samme sted som butikken er, det er ikke økonomi til noe annet.

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)


Dette innlegget har blitt redigert av Arild Holtet: 07 juli 2018 - 07:27


#1426
Olav Seglem

Olav Seglem

  Medlem

 • Medlemmer
 • 1 733 Innlegg:

Har også sett det du beskriver flere ganger.

En person åpner en butikk og det går rimelig ok.

Så ser nabolaget dette og så tenker de at de også vil tjene penger på samme måten og de en jo "mye smartere" :-)

Så dermed ødelegger de inntektsgrunnlaget for begge.

Periodisk har man familie foreslått vi skulle bygge 3-4 leiligheter for utleie på litt av vår eiendom.

Og jeg sier nei :-)

Sagt de må tenke på byggekostnad, vedlikeholdskostnad inkl tidsbruk, sett opp mot den leien vi kunne få.

Så må de se dette opp mot plassering i f. eks aksjefond.

Da gir svaret seg selv :-)

Og så senker roen seg --- en stund :-)#1427
Olav Seglem

Olav Seglem

  Medlem

 • Medlemmer
 • 1 733 Innlegg:

dobbelt.


Dette innlegget har blitt redigert av Olav Seglem: 07 juli 2018 - 08:50


#1428
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 22 987 Innlegg:

Har også sett det du beskriver flere ganger.

En person åpner en butikk og det går rimelig ok.

Så ser nabolaget dette og så tenker de at de også vil tjene penger på samme måten og de en jo "mye smartere" :smile:

Så dermed ødelegger de inntektsgrunnlaget for begge.

Periodisk har man familie foreslått vi skulle bygge 3-4 leiligheter for utleie på litt av vår eiendom.

Og jeg sier nei :smile:

Sagt de må tenke på byggekostnad, vedlikeholdskostnad inkl tidsbruk, sett opp mot den leien vi kunne få.

Så må de se dette opp mot plassering i f. eks aksjefond.

Da gir svaret seg selv :smile:

Og så senker roen seg --- en stund :smile:

 

Ja ja.  Sånn er det dessverre ofte, og det er ikke mye fornuft blant folk men optimister er thaiene. :smile: 

 

Hvor i landet bor dere, og bor dere i en by eller i en landsby?

 

A.H.#1429
Olav Seglem

Olav Seglem

  Medlem

 • Medlemmer
 • 1 733 Innlegg:
Landsby med etpar tusen sjeler.
Lite næringsvirksomhet.
Dog skole og kommuneadm rett på andre siden av gata.
Men de fleste bor hjemme eller hos familie.

#1430
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 22 987 Innlegg:

På lørdagene så er det stormarked i byen Chaibadan og Lam Narai stedet og heter.  Thaiene i områdene rundt strømmer til dette markedet, for her får de kjøpt nye klær som er i både thaiene og mine øyne rimelig.  Det er selgere som kjøper opp store partier klær fra de store klesfabrikkene, og her kan man få skjorte og en vanlig langbukse til samlet 40 baht eller 10 kroner.  Det er rimelig å kjøpe her, og som de fleste sier så har thaiene dårligere økonomi nå.  Så dette klesmarkedet er populært.  Kredittkort som så mange har er noe de ikke hadde for få år siden, det blir brukt og koster penger.  Det samme med nye biler som de MÅ ha og egentlig ikke har økonomi til.  Dette har tatt knekken på mange thaier sin økonomi.  Men her er det kontanter man bruker, kredittkort godtas ikke og med så rimelige priser så har alle penger nok.

 

Vi hadde kjørt vår yngste sønn Owen på ekstraundervisning, så det var ikke mye folk så tidlig på morgenen, men det strømmet til folk når vi hadde handlet ferdig.  Glade thaier som prøvde tøy mellom bodene, og alt gjøres så enkelt som mulig.  Lee jeans til 85,- baht eller ca. 20 kroner er ikke noe å si på, og jeg har selv kjøpt mine jeans her.  Det er mange merke å velge mellom men prisen er lik for alle merkene.

 

Matvognene var ikke trillet ut enda, men snart så er de på på lass og røyken fra de mange mobile trillekjøkken fyller markedet.  Det er glade mennesker å se, som prøver klær handler og er glade.  Her er smilet ekte og hos alle.  Prating og latter preger dette markedet, mens folk prater og prøver tøy mellom rekkene av klær.  Det meste gjøres så enkelt som mulig, og thaiene selv liker å ha det slik.

 

Vi fikk handlet ferdig både verktøy og klær, og kona var skikkelig glad for masse nytt tøy for kun 200,- baht.  Komplett antrekk skjorte og bukse for 40,- baht eller rett under 10,- kroner, det kan man vel ikke klage på.  Vi kjøpte litt smågodt og kjørte glade hjemover, og var begge fornøyd med det vi hadde kjøpt.

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)#1431
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 22 987 Innlegg:

Vi valgte å leie en leilighet i litt over 5 år i Lam Narai, for de gamle skolebussene var falleferdige og mye ulykker på veiene og en del skoleelever som døde.  Kjøre 35 kilometer frem og tilbake morgen og kveld synes vi var for mye stress, så vi leide en grei leilighet i ett vanlig 2 etasjes town house.  Vi var hjemme i de fleste helgene og de 3 månedene det var skoleferie.  Vi hadde i tankene å kjøpe leiligheten i endeseksjonen, men det ble det ikke noe av.  En i familien til eieren pussett den opp og flyttet inn.  Skjønt pusse opp er ett fleksibelt utrykk.  Nå to år etter oppussingen så faller malinga av veggene, og det løse vindskibordet er enda værre og takstein ramler ned på gårdsplassen.  Som vanlig billigste maling og elendig arbeide som vi så så ofte der.

 

Men guttene og vi voksne fikk veldig mange venner i den lille moban, og det vennskapet har vi fremdeles og vi besøker ofte hverandre.  Siden de vet at Owen har ekstraundervisning på skolen, så ba de oss komme på besøk på lørdag.  De har to hus og selve hovedhuset er ett gammelt men pent hus.  Litt slitt har det blitt, men bestandig rent og velstelt både inne i huset og rundt huset.  Som vanlig så vanket det både mat, masse drikke og gaver til Kau og Owen.  Samt at de nå har kun en hund som er moren til vår lille Lucky, og en katt som kona Fon er så glad i.  Men det gamle hunde/katteburet ville de gi til oss som har 7 hunder i huset.  Betaling vil de ikke ta i mot, og hyggeligere naboer enn de tre familiene der skal man lete lenge etter.

 

Mannen er av kinesiske foreldre og kona har foreldre fra Myamar, men alle foreldrene er thailandske statsborgere.  Mannen han raste til og fra nærbutikken og kjøpte øl og vin, og det var tre glade jenter som ble ganske flirete utover dagen.  De drikker omtrent aldri disse tre glade jentene, men når vi har sammenkomst så er det en litt "fuktig" dag.  Både når vi er på besøk hos dem, og det samme når de er på besøk hos oss.  Begge ektemennene har høy utdannelse, og eldste mannen til den tykkeste av jentene var advokat og dommer i thailandsk rettsal.  Så hans pensjon er ganske høy og de har ett pent hus rett bak Fon og mannen, og gjeld det har de aldri hatt.

 

Det ble en kjempehyggelig dag sammen med våre gode venner i Lam Narai, og selfies ble det mye av og latter og prating var det mye av.  Det er lett å få venner i Thailand, både blant de som har høyere utdannelse og solid økonomi, og de som er ganske fattige og leier og bor i det enkle town houset.  Hadde vi fått kjøpt endeleiligheten eller ett pent lite hus i den mo ban og soien der vi bodde, så hadde vi nok gjort det for vi likte oss utrolig godt i Lam Narai som er 35 kilometer fra huset.  Owen og Am har enda flere år på skole og høyere betalende skole i Lam Narai, så å bo der når det var skoletid likte vi godt.  Om vi senere slik som nå bare bodde i huset hjemme i landsbyen, så hadde vi hatt ett pent sted å bo som kanskje en av guttene kunne få når de ble voksne og kanskje fikk arbeide i Lam Narai.

 

Sist lørdag ble i alle fall en kjempehyggelig dag for oss alle, og begge de to veninnene til Kau hadde laget gode matretter som de viste Kau likte.  Så en ny pen veske og masse mat ble fylt opp i bilen når vi reiste hjem, og Owen fikk og vært sammen med sin beste venn Fock som bodde i leiligheten to porter bortenfor der vi leide.  En glad gjeng var det denne lørdagen, og dette gode vennskapet det tar vi alle godt vare på.

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)Også merket med et eller flere av disse nøkkelordene: Thailand

0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 anonyme brukere