Gå til innhold

Foto

Kakaodyrking

- - - - -

  • Vennligst logg inn for å svare
43 svar til dette emnet

#21
Luc

Luc

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 30 Innlegg:


Tørking av kakao

Er nokon som har gode idear på korleis lage eit enkelt og godt opplegg for tørking av kakaoen etter innhausting? Ute når sola skin og under tak når det regnar, eit smart anlegg for ein som ikkje produserer i for stor skala.

#22
My_sewit

My_sewit

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 150 Innlegg:
Nå er det lenge siden det kom noe nytt fra oss.
Vi har nå fått folket til å plante alle kakaotrær, og jeg tror det er ca. 450 st. nå. Alle som er plantet der jorden er svart, dyp og frodig, vokser meget bra.
I slutten av november var det største treet rundt 1 m høyt. De andre kommer raskt etter.
Via leverandøren av plantene får vi fortløpende opplæring fra Mindanao.
Blant annet fikk vi en meget god informasjon hvorfor vi ikke skal bruke NPK. Enkelt fortalt kan man si at det er det samme som å drepe sjefkokken på byens beste restaurant. Kunstgjødsel ser til å ta livet av de gode bakterier og organismer i jorden så man bli avhengig av å bruke dette.
Nå har vi bare kjørt med hønsegjødsel, og komposterer alt løv og gress fra marken.

Imidlertid fikk vi en veldig bra oppskrift på økologisk gjødning i flytende form, samt ditto insektgift.
Kort fortalt bruker man en ny bananplante som tas opp på natten, for den inneholder med klorofyll og andre godsaker da.
Tilsammen med molasses, så jeser vi en blanding og etter 10 dager har vi en konsentrert væske som blandes ut med vann.

Samme når det gjelder insektgift, men da bruker vi ingefær rot istedet.
Dermed kommer vi til å ha en helt giftfri mark, trær og frukt. Akkurat nå er vi ikke i asia, men håper å være der om ett par uker. Blir spennende å se hvor mye plantene har vokset på 2 måneder.

#23
Phay

Phay

    Medlem

  • Medlemmer
  • 21 460 Innlegg:
En flott Tråd My_Sewit. Vi følger med
Redigert signatur

#24
My_sewit

My_sewit

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 150 Innlegg:
Takk Phayam. Tenkte å legge inn noen bilder, men ser bare en lenke fra URL...
Går det å laste opp eller må jeg legge bildene på fotoside på nettet? Noen som kan forklare hvordan?

Har også oppskriften på gjødsel og insektmiddelet om noen andre frukt eller kakaodyrkere er interessert.
Sen meg ett PM.

For andre med grønne fingre, som ønsker dyrke sine egne salater, krydder eller andre grønsaker, anbefaler jeg absolutt denne jenta her:Cebu Hydro Garden, eller hennes blogg: http://thehydrogarde...u.blogspot.com/
Hun har også flytende gjødning ferdig produsert, veldig drygt.

Dette innlegget har blitt redigert av My_sewit: 08 januar 2012 - 13:52


#25
My_sewit

My_sewit

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 150 Innlegg:
En liten oppdatering.
Våre kakaoplanter vokser fortsatt bra. Leverandøren og kjøperen av frø,har vært og kikka på våre planter.
Fikk vite at av de han hadde levert planter till, så var våre de største og de beste. Vi tror at takket være den nye gjødsel av gjæret bananplante og "molasse"
så har de vokst kraftig. Det var flere planter som var nesten å regne som døde, som nå har tatt seg godt og er i god vekst igjen.
Insektgiften med gjæret ingefær, fungerer også bra, skjønt vi har hatt besøk av noen gigant gresshopper, som har spist noen blad.

Størrelsene varierer fra 1,5 meter ned til 30 cm, så det blir ujevn vekst.Dette beror på at ett antall ble satt i gjorden senere enn andre, og at de har hatt for lite skygge.
Vi ser at passe skygge er viktig. Derfor har vi nå bygget skygge til disse av visne kokosgrener,ogde holder en måneds tid. På den tiden tar plantene seg igjen, og setter nye skudd og blad.

Videre så ser vi at plantene setter sidegrener ved ulike høyder. Noen gjør det ved 1 meters høyde,mens andre er tidligere ute. Disse grenene skal beskjæres og få vokse seg opp så de former et vinglass og slipper ned lys i midten. Det skal gi best resultat.
Så i løpet av ett år nå som mest, skal vi ha de første blomstene, og det blir spennende å se de første fruktene dannes.
Håper vi slipper sykdommer og insektsangtepp.

En kjenning av meg, skal også begynne på Leyte, men på grunn av mangel på planter, skal han sette frøene selv.

Bilder....hvordan får jeg vist dere bilder av plantene?

#26
fox

fox

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 722 Innlegg:
Vis du ikke bruker hurtigsvar men den andre så leger du bildene som vedlegg
Vi har plantet 500 laim trer og de har grodd bra og begynte og bære frukt eter 1 år i små mengder, men her ser de ut till at såmerful larver er de største probleme,
så nor vi ser der begyner og duke opp larver så sprøyter vi funker greit, sel om såmerfugler er fine,
larvene fra den store svarte spiser blader som en raket og kona iriterer sei grenseløst over disse de går bare på de nye bladene vet ikke om di liker kakao planter.



#27
Denergod

Denergod

    Medlem

  • Medlemmer
  • 945 Innlegg:
Dere abonnerer selvsagt på magasinet Agriculture fra Manila Bulletin?
En skikkelig fristelse skal man ikke la gå fra seg. Det er ikke sikkert den kommer igjen!

#28
fox

fox

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 722 Innlegg:
kjøpe de i ny og ne
var der noe spesielt i en utgave?

Dette innlegget har blitt redigert av fox: 23 mars 2012 - 06:41


#29
fox

fox

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 722 Innlegg:
har prøvd og kjøpe granilert calk et par ganger uten hell i lanbruksutsalg ved og henvise til den kjemiske betegnelsen for calk,
er der noen andre som har funet dete til salgs?

#30
callme

callme

    Medlemmer

  • Medlemmer
  • 10 172 Innlegg:

har prøvd og kjøpe granilert calk et par ganger uten hell i lanbruksutsalg ved og henvise til den kjemiske betegnelsen for calk,
er der noen andre som har funet dete til salgs?


Har du prøvd skjellsand?
http://www.udiregelv...ilippinene.ashx
“If life has taught me anything it's that 95% of the people are always wrong."-Edward Cole(Jack Nicholson)-The Bucket List

#31
fox

fox

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 722 Innlegg:

Har du prøvd skjellsand?


Har spurt etter de men di sier di ikke har, muli di ikke sjøner va jei mener , kune gott brukt dete
jora i mitt område ineholer mye vulkansk aske eter mange store vulkanutbrud så jei er sikker på at den er sur på grund av svåvel,
så kalk ville vert bra

#32
callme

callme

    Medlemmer

  • Medlemmer
  • 10 172 Innlegg:

Har spurt etter de men di sier di ikke har, muli di ikke sjøner va jei mener , kune gott brukt dete
jora i mitt område ineholer mye vulkansk aske eter mange store vulkanutbrud så jei er sikker på at den er sur på grund av svåvel,
så kalk ville vert bra


Du må spørre etter limestone

Limestone = kalkstein

http://www.alibaba.c...-wholesale.html
http://www.udiregelv...ilippinene.ashx
“If life has taught me anything it's that 95% of the people are always wrong."-Edward Cole(Jack Nicholson)-The Bucket List

#33
fox

fox

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 722 Innlegg:

Du må spørre etter limestone

Limestone = kalkstein

http://www.alibaba.c...-wholesale.html


Takk for den Calimme der tror jei du løste mitt behov

#34
InnTrønder

InnTrønder

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 24 Innlegg:
Hvordan går det med kakaotrærne? fått blomster? Har du gjort noen beregninger om mulig fortjeneste pr mål? Har du avtale med noen om å lever frukten eller må du gjøre noe mer før du kan levere den?

#35
My_sewit

My_sewit

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 150 Innlegg:
Hei Inntrönder.
Du gjör rett i å teste kakao. Våre planter er nå 2 år snart, og noen av dem er nå snart tre meter höye, mens andre er bare en meter, så det varierer med tilvekst og jordsmonnet. Det har versert mnge forslag på planteringsavstand, og jeg ser nå at 3 meter er nok en bedre avstand mellom plantene, og ikke 4 sammen heller. Dette fordi trärne deler seg i toppen når de blir fra en meter höye og opp. Det beste er at de deler seg ved 1,5-2 meters höyde. Med uttrykket dele seg, mener jeg at 3-5 grener legge seg ut til sidene og det blir ikke noe toppskudd lengre. Denne delingen bestemmer treets höyde i midten, mens de sidegrenene vokser oppover i vinkel, det optimale er 60 grader.
Så holder man senter av treet åpent så sollys kommer inn till midten av treet og stammen.

Vi har nå begynt å få frukt på ett mindre antall trär, så om ett halvår blir det veldig spennende.
Jeg skal forsöke å legge inn bilder om noen dager.

Legg tomme kokosskal i ring rundt testammene, de er perfekt gjödsel til plantene!
Bruk kun organisk gjödsel, kommersell gjödsel tar livet av sjefskokken.

Skrier mere senere.

#36
Riflefish

Riflefish

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 24 745 Innlegg:
flott og intresang tråd

jeg så akkurat et norsk tv program som forbløffet meg der man nå sier at brun sjokolade er sundt skal se om jeg finnerr igen programmet,

Pain is temporary, honor lasts forever.


#37
Riflefish

Riflefish

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 24 745 Innlegg:

Jo, dette er bra for helsen
Postet bildeMørk sjokolade har et høyt innhold av flavanoider, som har vist seg å bedre blodgjennomstrømningen i kroppen.

Foto: Colourbox Gladnyhet til alle sjokoladeelskere.

Publisert 17.07.2012 16:35.

  • Skriv ut
Hvorvidt sjokolade er sunt eller ei har vært gjenstand for heftig debatt den siste tiden.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority – EFSA) har nå fastslått at sjokolade faktisk er bra for helsen.

Nærmere bestemt er det kakaopulver og mørk sjokolade som gjelder.

Årsaken til at EFSA har kommet til denne konklusjonen er at produsenten av sjokoladeprodukter fra Hershey og Nestlé har skaffet til veie forskningsresultater som tilsier at sjokolade er bra for blodsirkulasjonen.

Dersom EU-kommisjonen skriver under på godkjenningen fra EFSA betyr det at sjokoladeprodusenter heretter kan hevde at de lager helsekost.

10 gram er nok
Konklusjonen som følge av forskningsrapportene EFSA har vurdert, er at det å spise 10 gram mørk sjokolade eller tilsvarende mengde kakaopulver med høyt innhold av flavanoider bedrer blodgjennomstrømningen i kroppen.

Flavonoider er et samlenavn for en gruppe antioksidanter. Disse flavaniodene kan bli ødelagt under produksjonen av sjokolade, så det forutsettes at helsepåstandene kun brukes om sjokolade som fortsatt har et høyt antioksidantinnhold.

EU sjekker helsepåstander
I EU pågår et stort arbeid for å fastslå sannhetsgraden i tusenvis av helsepåstander.

Til nå har de godkjent 222 av disse helsepåstandene. De kan brukes om næringsmidler, inkludert kosttilskudd.

De fleste av helsepåstandene gjelder vitaminer, mineraler, fettsyrer, protein og spesifikke fibre. Det betyr også at det i noen tilfeller kan sies at søtsaker er sunt.


Pain is temporary, honor lasts forever.


#38
Riflefish

Riflefish

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 24 745 Innlegg:
Frå kakaofrukt til sjokolade
Sjokolade blir laga av kakaobønner. Men det skulle ein ikkje tru når ein smakar på ei sånn bønne. Den smakar nemleg skikkeleg bittert og ekkelt. Før ein får ein god sjokolade må bønnene gjennom masse rart!
Publisert 07.08.2007 09:33.


Skriv ut
Eit spesielt tre
I regnskogane i Sør Amerika veks det eit veldig spesielt tre; nemleg kakaotreet. Kakaotreet sitt latinske namn er Theobroma cacao. Det tyder føde for gudar. Det flotte namnet tyder på at dei søramerikanske indianarane sette stor pris på treet. I Sør Amerika veks treet vilt, men nokre smartingar tok med seg treet til det nordvestlege Afrika og planta det der. Der trivst det og ganske bra. Det meste av sjokoladen vi får kjøpt i Norge kjem faktisk frå afrikanske kakaotre.

Kakaofrukt
Rett ut frå stammen av kakaotreet veks det kakaofrukt. Det tar heile 4 månader for frukta å bli moden. Først blir frukta grøn, så rød og til sist gul. Då er den klar for å haustast.

Moden kakaofrukt.
Når kakaobøndene ser ei gul frukt skjer dei den ned med ein lang kniv. Nede på bakken blir frukta opna – for det er inni frukta vi finn det som skal bli sjokolade. Inni kvar frukt er det ca. 40 frø som ligg inni ei kvit klissete masse som blir kalla fruktkjøt. Det er desse frøa som blir kalla kakaobønner.

Gjæring og tørking
Men sjølv om ein har opna frukta og funne bønnene er det langt igjen til det blir sjokolade av dei. No må kakaobønnene gjærast. Det er veldig viktig for å få ein god sjokoladesmak.

Kakaobønne
Gjæringa skjer ved at ein dekker bønnene med blad i fem til seks dagar. Etter gjæringa har det meste av fruktkjøtet rundt bønnene forsvunne, og bønnene har skifta farge frå kvit til brun. No byrjar kakaobønnene å smake sjokolade. Etter gjæringa må ein reinse bønnene for stein, og så må bønnene tørke. Smaken blir aller best viss bønnene tørkar i sola. Ein legg bønnene utover på bakken eller på store bord, og så lar ein sola gjere resten av jobben. Tørkinga varer i 8-10 dagar. No blir bønnene pakka i sekkar og sendt til kakaofabrikkar i Europa.

Kakaomasse
Når bønnene kjem fram til kakaofabrikkane blir dei varma og rista i 120-140 grader varm luft i omtrent ein time. Etter ristinga fjernar ein skalet på bønnene, og så valsar ein bønnene til eit fint pulver. Etterpå varmast pulveret opp, og då smeltar kakaosmøret og pulveret blir til ei flytande masse som kallast kakaomasse. No byrjar vi å nærme oss sjokolade! For no blir nemleg kakaomassen lasta opp på store tankbilar som køyrer rundt til sjokoladefabrikkane.

Der tilset dei mjølkepulver, sukker og masse godsaker til kakaomassen…. Og så kan du endeleg gå på butikken og kjøpe deg ein god sjokolade! Nam nam!

Nam! godisar på sjokoladefabrikken

Pain is temporary, honor lasts forever.


#39
fal

fal

    Medlem

  • Medlemmer
  • 1 270 Innlegg:
Jeg har plantet kakao trær som hekk rundt huset mitt.
Fikk kakao trær av naboene gratis ;)

#40
My_sewit

My_sewit

    Registrert Medlem

  • Medlemmer
  • 150 Innlegg:
Har en oppfattning om "vanlig" billig kakao.
Den inneholder mere planteoljer, som palmeolje og lite ekte kakao. Vil du ha kakao med den gode effekten, skal du kjöpe mörk kakao, 70% og ikke mindre. Matolje får du i deg nok av gjennom brdsmör og annen matlaging.





Også merket med et eller flere av disse nøkkelordene: Filippinene

0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 anonyme brukere