Gå til innhold

Foto

Petchabun. Stedet som er mitt hjemsted i .

* * * * - 19 Stemmer

 • Vennligst logg inn for å svare
1824 svar til dette emnet

#1821
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 21 990 Innlegg:

Det har skjedd store forandringer i den lille landsbyen Nong Bolung her vi har bodd 17 år.  Kona og jeg flyttet sammen i mars/april i 2001, og da var det litt over 100 bolighus i landsbyen og landsbyen hadde kun 1 nummer.  Det var en støvete liten og ubetydelig landsby den gangen.  Det skal være 200 bolighus per landsbynummer, og nå er vi over 500 hus og har 2 nummer i landsbyen nå og to landsbysjefer en i hver del.  Det er nok ikke så lenge før vi har 3 landsbynummer.  Hvis folk har økonomi til å kjøpe land og bygge nye hus da, så det blir nok helst litt på utsiden av sentrum av landsbyen og der markedsplassene er.  Tomteprisene er en tredjedel der, og det har folk større mulighet til å kjøpe og bygge der.  Så landsbyen den vil nok utvide seg langs hovedveien og litt utenfor det som nå er landsbyens sentrum.  Det har alt begynt å bli noen hus der, og vi har også lyst til å kjøpe ett land der.

 

Prisen på 1/4 rai kostet 100.000,- baht når vi kjøpte våre første 3 rai.  Men de siste 2,5 rai kostet 200.000,- baht og 330.000,- baht for 1/4 rai, så prisstigningen har vært ganske brutal.  Langs hovedveien utenfor sentrum, så kan folk enda få kjøpt 1 rai for rundt 80.000,- til 100.000,- baht.  Men også det synes folk er veldig mye penger, men det kommer da noen nye hus i ytterkant av landsbyen nå.

 

Når jeg kom til denne landsbyen, da var det ganske elendige hus, og ingen hus hadde gjerde rundt sine hus.  Men nå så har fler og fler hus satt opp enkle men ganske pene gjerder, selv ved de gamle opprinnelige litt bedre husene.  Mange av de husene er da mest langs de 2 stk. hovedveiene som deler landsbyen, der er husene bygget om og modernisert og ikke til å kjenne igjen.  Men inne i småsoiene så er ofte de fleste husene som før, men det har kommet en del nye hus som er mer moderne og penere.  Vi hører ofte at folk har mindre penger nå, så de minste gamle husene i småsoiene får hverken maling eller annet vedlikehold.  Det får nok bli neste generasjon som gjør det, når de gamle som bor der er døde og borte.

 

Siden vår landsby ligger langs den gamle Asiaveien og er en sentral hovedvei, så er det i vår landsby 7-Eleven valgte å bygge og åpne butikk.  Det er stor trafikk til både tettstedet Si Thep der sukkerfabrikken ligger, og til Chaiaphum som er første changwat (fylke).  Samt med den andre hovedveien som deler landsbyen, så er det mye trafikk og muligheter for kunder.  På utsiden av 7-Eleven er det også en ATM automat fra Bangkok Bank, så vi sparer mye kjøring til de nærmeste store tettsteder og byer nå.  Moderne tider har kommet til Nong Bolung, det som var en liten støvete og ubetydelig landsby for 17 år siden.

 

Vi har vel en drøy kilometer til og fra 7-Eleven og den største markedsplassen, og det er en passe spasertur for å handle.  Vi vandret til og fra langs veiene i går, og så mange av husene langs hovedveiene var pusset opp, litt nybygg og pene gjerder.  Noen få av de gamle butikkene er enda, men de har nok mistet mye kunder nå som folk stopper på andre siden av veien der 7-Eleven ligger.  Det blir mange stopp og prating med venner og naboer til og fra, og folk er vennlige og elsker å slå av en prat.  Hadde jeg ikke snakket ett ord thai, så hadde jeg ikke skjønt ett ord og fulgt med kona som ei bikkje.  For her er det ikke ett eneste menneske som kan engelsk, thai er det eneste språket de behersker så det er det viktig å lære seg.  Det er vel og naturlig å snakke det språket det landet har som man har flyttet til har.  Vi krever det samme av folk som flyttertil Norge, og innflyttere blir også mer respektertn da.

 

Det har også her som i nærmeste lille by blitt bygget en del 1 etasjes rekkehus, eller town house det kalles der folk kan leie en rimelig leilighet.  Det er kun ett stort rom med kjøkken og bad innerst, og en liten uteplass med plass til bil og sitte å spise og slappe av.  Hørte at prisen er rundt 1000,- baht i måneden pluss strøm og vann, og det har folk økonomi til å klare så det kommer nok flere slike utleieboligercetter hvert.  Vi har fått noen få fabrikker som produserer mat her, så litt nye arbeidsplasser har det blitt.  Men de har akkordnå, så de som eier fabrikkene slipper å betale minstelønna på 300,- baht per dag uansett hvor raskt folk arbeider.  Men folk har lært seg å arbeide mer effektivt og tempoet er nok mye høyere enn før, og med det så hører jeg at inntekten ligger fra det laveste på 250 baht til 390,- baht for de som tjener mest.  Men det er ikke noe lett arbeide og inntekten lav i forhold til arbeidsmengden.

 

Ett nytt moderne legekontor har også blitt bygget ved 7-Eleven, og det er som så ofte bolig i 2 etasje.  Det er to damer av litt rikere familie som er utdannet leger her, og de arbeider på sykehuset i nærmeste store tettsted.  På kveldene og i helgene er deres legekontorer åpne, så fritid det har de ikke mye av.  men det fungerer og folk bruker de to legekontorene, og det er mange mennesker der når de er åpne.  Det er også bygget ett høyt “tårn” med reklameplakater som forteller hva landsbyen har å tilby, og mer å tilby har da også landsbyen.

 

Vel slik ser da en vandring langs en hovedvei i en landsby i indre Thailand ut, i en landsby som er under utvikling for verden går vidre også på landsbygdene i Thailand.

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)#1822
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 21 990 Innlegg:

Lykken er å ha en god venn sies det. Min beste venn i dagliglivet er en liten hund, som er en blanding av Dverg Puddel og Chivava. Det var naboens puddel og vår chivava som var foreldrene.

 

Min kone som elsker alt som lever, hun tok seg av denne lille hunden så hun levde opp. Hun var bare 3 dager gammel da vi blandet melkepulver og annet, og kona matet hennne med en bitteliten tåteflaske.

 

På det første bildet er hvalpen noen uker gammel. Moren til hvalpen fødte 6 hvalper, men moren hun ble syk og hadde bare melk til en hvalp. De andre fikk snille naboer ta seg av. Men det ble bare kona som med sin tålmodighet og kjærlige stell, som klarte å redde livet til en av de utplasserte hvalpene. Den lille hvalpen fikk nesten som en selvfølge navnet Lucky.

 

Lille Lucky er en lykkelig hund, og elsker å ligge på min eller da pappa sin armkrok å sove. Vi sovner lykkelige inn begge to, for verdens beste venner er dette en selvfølge.

 

Vi deler seng og mat lille Lucky og jeg. Når jeg tar ett lite glass yoghurt, da får lille Lucky slikke restene og da er hun breibeint. Her får ingen hunder nærme seg, og nåde den som forsøker seg på det. Liten er hun men psykisk sterk som en okse. Dessuten. Pappa er der og passer på.

 

Hun er bare maks 5 meter unna meg hele dagen, men hun synes at 5 meter er veldig langt unna.. Men ser hun meg så går det. Skal hun på do så "roper" hun på meg med en merkelig snorkelyd, og da er ddet ut i hagen og gjøre fra seg helt ut mot gjerdet. Litt gjødsling må til så gresset gror.

 

 

Nå andre roper på lille Lucky, så er hun ikke interessert og snur ryggen til. Lucky har også ett kjælenavn som jeg roper henne inn med, og det er Chum Chum som hun vet er hennes andre navn. Da kommer vesla som heter Chum Chum og Lucky stormene på korte bein og logrende hale. Kona ler og rister på hodet. Lok khong phå djing djing. Pappas hund helt sikkert, eller rett over satt, barn pappa helt sikkert. To glade venner deler dagen og nettene sammen. Far og datter. Lykken er å ha en god venn.

En hund.......

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)#1823
pelle

pelle

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 1 771 Innlegg:

Å ha kjæledyr kan være godt for helsen sies det, tar noe copy paste her gidder ikke oversette da dere helt sikkert kan bedre engelsk enn meg.

 

Pets: Making a Connection That’s Healthy for Humans

 

The CDC notes on its Web site: “Pets can decrease your blood pressure, cholesterol levels, triglyceride levels, feelings of loneliness. Pets can increase your opportunities for exercise and outdoor activities, opportunities for socialization.”

 

https://www.heartmat...thy-for-humans/

https://www.heartmat...hange-of-heart/

 

josh-mabel-heart-rhythms.jpg


"Det er kjekkere å logre med halen en å gå rundt å bjeffe!"

- Pelle 


#1824
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 21 990 Innlegg:

I dag var det dagen å reise til vetrinæren å kjøpe vaksine mot rabbies.  Vi har vaksinert våre hunder selv i 3 til 4 år på dette tidspunktet.  Utgiften er minimal så noen store utlegg er det ikke.

 

Jeg husker det reiste folk rundt i landsbyen her før, og folk fikk vaksinert sine hunder, og de fanget og inn løshundene og vaksinerte dem.

 

Vel jeg lurte på hvorfor det ble slutt.  Svaret var enkelt.  Regjeringe gir pengestøtte til dette, men dessverre så havner pengene i lommene til de som tar de i mot og blir der.  Så korrupsjonen møter vi på så mange måter i Thailand.

 

Kona er flink til å sette sprøyter, og har lært dette av en statlig vetrinær.  Men hundene er ikke glade i slike stikk, og kone må ta seg pent av dem etter vaksinereingen.  Da er ett ekstrasoverom med aircondition stedet å slappe av etter denne "forferdelige" sprøyta.   ;-) 

 

A.H.

Vedlagt(e) fil(er)


Dette innlegget har blitt redigert av Arild Holtet: I dag, 08:49


#1825
Arild Holtet

Arild Holtet

  Registrert Medlem

 • Medlemmer
 • 21 990 Innlegg:

Det er en del oljepruduksjon her i Petchabun vor vi bor, og det er amerikanske oljeselspaer som tar opp oljen. Ganske typisk når man ser bildene. Norge skulle hjelpe til med oljerigger i havet utenfor Phuket, men det har vi ikke hørt noe mer om.

 

 

A.H.

 

Vedlagt(e) fil(er)Også merket med et eller flere av disse nøkkelordene: Thailand

0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 anonyme brukere